Vliegeniersmuseum


Bezoek gratis het Vliegeniersmuseum op Fort Vuren. Het museum vormt samen met een herinneringsroute een eerbetoon aan de bemanning van zes geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in het gebied.

Het museum vormt samen met een herinneringsroute een eerbetoon aan de bemanning van zes geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op grondgebied van de  gemeente Lingewaal.

In het Sky of Hope WO2 en Vliegeniersmuseum dat voor het publiek tijdens de openingsuren van Fort Vuren gratis te…

Het museum vormt samen met een herinneringsroute een eerbetoon aan de bemanning van zes geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op grondgebied van de  gemeente Lingewaal.

In het Sky of Hope WO2 en Vliegeniersmuseum dat voor het publiek tijdens de openingsuren van Fort Vuren gratis te bezichtigen is, is gericht op de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in het Rivierenland. Naast vliegtuigonderdelen zijn er ook persoonlijke spullen van geallieerde vliegeniers te zien. Bijvoorbeeld het logboek en medailles van de Britse piloot Basil Scarff die zijn zoon Peter en vrouw Sue Scarff persoonlijk samen met andere persoonlijke spullen bij de Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers op fort Vuren kwamen brengen. Basi Scarff werd op 15 september 1944 boven Herwijnen geraakt, zijn vliegtuig stortte neer, maar hij wist zich met zijn parachute te redden. Basil kwam neer nabij de Hellouwse molen. Op 5 mei 2015 was Peter Scarff ook al in Nederland en heeft op de plaats nabij de molen waar zijn vader gevangen werd genomen gesproken met de ooggetuige, Martijn van Steenis uit Herwijnen.
Het Sky of Hope WO2 en Vliegeniersmuseum is gerealiseerd door de stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal (EVGL), een particulier initiatief van vertegenwoordigers van vier historische- en geschiedkundige verenigingen uit Lingewaal. De stichting heeft tot doel de geschiedenis door te geven aan volgende generaties en heeft daarvoor een digitaal lesprogramma voor basisscholen en een historische fietsroute ontwikkeld. Via een app op de smartphone voert deze route langs meer dan twintig locaties met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, waaronder de neergestorte vliegtuigen.
In het vliegeniersmuseum zijn naast de persoonlijke spullen van de vliegeniers ook vliegtuigonderdelen, foto’s, documenten, audiofragmenten en filmbeelden te zien.

Bezoekersinformatie
Het Sky of Hope WO2 en Vliegeniersmuseum is geopend op de volgende dagen:

April, Mei, Juni en September
Vrijdag, Zaterdag en Zondag van 13:00 tot 17:00
Juli en Augustus
Alle dagen van 13:00 tot 17:00
Het museum is gratis toegankelijk in de toren van Fort Vuren.

Adres Sky of Hope Fort Vuren
Fort Vuren ligt aan de Waal tegenover Slot Loevestein.

Waaldijk 29a 4214 LB Vuren

Dit evenement vindt plaats op de volgende locaties:

  • Fort Vuren - Waaldijk 29 4214 LB Vuren

Meer informatie

Fort Vuren
Waaldijk 29
4214 LB Vuren
Plan je route

Meer informatie

Wanneer

  • Dagelijks t/m 30 september 2023 13.00 - 17.00 uur

Meer informatie

Fort Vuren
Waaldijk 29
4214 LB Vuren
Plan je route

Meer informatie