Zomervakantie Slot Loevestein


Zomervakantie Slot Loevestein

Kom deze zomer naar Loevestein en ontdek de tijd van de ridders en jonkvrouwen! Heel de zomervakantie staat in het teken van de middeleeuwen. En dat begint al als je door de toegangspoort loopt: je waant je meteen in een andere tijd als je de vesting binnenstapt en het straatje met soldatenhuisjes inloopt.

Luister naar verhalen over onze vroegste bewoner, ridder Dirc Loef van Horne. Dwaal door middeleeuwse kampementen, leer boogschieten van de kasteelschutter, speel oudhollandse spellen en strijd mee in de ridder- en jonkvrouwspelen.

Ridder- en jonkvrouwspelen
Wil jij een echte ridder of jonkvrouw worden? Ga de …

Kom deze zomer naar Loevestein en ontdek de tijd van de ridders en jonkvrouwen! Heel de zomervakantie staat in het teken van de middeleeuwen. En dat begint al als je door de toegangspoort loopt: je waant je meteen in een andere tijd als je de vesting binnenstapt en het straatje met soldatenhuisjes inloopt.

Luister naar verhalen over onze vroegste bewoner, ridder Dirc Loef van Horne. Dwaal door middeleeuwse kampementen, leer boogschieten van de kasteelschutter, speel oudhollandse spellen en strijd mee in de ridder- en jonkvrouwspelen.

Ridder- en jonkvrouwspelen
Wil jij een echte ridder of jonkvrouw worden? Ga de uitdaging aan en trotseer de Loevesteinse Ridder- en jonkvrouwspelen! Kom verkleed als dappere ridder, stoere jonkvrouw, of gewoon als jezelf en beleef het ridderparcours. Heb jij het in je? Ben je sterk genoeg? Blijf je in evenwicht? Lukt het jou om de pasjes van de middeleeuwse dans onder de knie te krijgen? Ben jij de snelste ridder op het stokpaard? Er zijn verschillende opdrachten uitgezet in onze vesting, die je zelf kunt uitvoeren.

Elke dag. Inbegrepen bij je toegangskaartje.

Vakantieverhaal Vriend of vijand
Reis meer dan zes en een halve eeuw terug in de tijd deze zomer. Je staat voor de deur bij een stoer kasteel aan het water. Mag jij zomaar naar binnen? Dat ligt er natuurlijk aan of je een vriend of een vijand bent. Ridder Dirc Loef heeft bij de bouw van zijn kasteel maatregelen getroffen om zijn vijanden buiten de deur te houden. Dat kan je nu in 2024 nog altijd zien; kijk maar eens goed om je heen hier op Loevestein.

Ben je een vriend van de kasteelheer? Kom je een dansje doen met de jonkvrouw bij kaarslicht of oefenen met de ridders voor een belangrijk toernooi? Je zal in ieder geval kleur moeten bekennen en je niet zomaar in het harnas laten jagen. Van vriend en vijand wordt verwacht dat zij zich ridderlijk gedragen, maar dan gaat mis! Grote ronde stenen vliegen door de lucht en raken een vierkante toren. Hoe dat verder afloopt? Je hoort het van onze professionele en enthousiaste museumgidsen in ons zomervakantieverhaal.

Het vakantieverhaal wordt om 11:00 en 13:30 uur verteld in de Zael op de eerste verdieping van het kasteel. Om 12:30 en 15:00 uur vertellen onze gidsen het ontsnappingsverhaal van Hugo de Groot.

Ridder- en jonkvrouwdagen

In de weekenden zijn er hele toffe extra activiteiten.

20 – 24 juli | Middeleeuws kampement op het toernooiveld
27 en 28 juli | De kasteelschutter en kampement op het toernooiveld
29 juli, 1 en 8 aug | De kasteelschutters vertellen over het leven in de middeleeuwen
29 juli t/m 2 augustus | Tingieter
3 en 4 aug | Ridderschool
10 en 11 aug | Kasteelschutters en de Meyden van Loevestein
17 en 18 aug | Middeleeuws kampement met hoog bezoek op het toernooiveld

En er is nog zo veel meer!

Ga op ontdekking in de vesting en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en zet de vesting onder water met het waterspel. Of luister je liever naar één van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot? Natuurlijk kan een bezoek aan de nieuwe tentoonstelling “ Tegenpolen ” niet ontbreken deze dag. Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Rust even uit in de Taveerne met wat lekkers en vervolg je tocht door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. Nog steeds energie over? Leef je uit op het klimparcours.

Kun je er geen genoeg van krijgen, en wil je echt alles weten wat er te weten valt? Ga dan mee met een museumrondleiding onder leiding van onze professionele gidsen.

Creatief knutselen
Even bijkomen van je avonturen doe je in ons Tuighuis. Ontwerp je eigen wapenschild of maak een mooie kleurplaat van ons kasteel. Dagelijks.

Op woensdagmiddag kun je tussen 12:00 en 16:00 uur een vriendschapsbandje knutselen.  Data: 17, 24 en 31 juli, 7, 14 en 21 augustus

Kosten: inbegrepen bij je toegangskaartje.

Oudhollandse spellen
Wie kan er het beste hoepelrollen, steltlopen of stokpaard rijden? Daag je (groot)ouders uit voor een oudhollands spelletje! Elke dag.

Op vrijdag kun je van 12:00 tot 16:00 uur nog veel meer oudhollandse spellen spelen op de Voorburcht, zoals spijkerpoepen, zaklopen, blikgooien en meer.

Data: 19 en 26 juli, 2, 9 en 16 augustus.

Kosten: inbegrepen bij je toegangskaartje.

Sfeervolle filmavonden

Film kijken onder de sterrenhemel, met het prachtig aangelichte kasteel als decor. Mooier wordt het niet!

In samenwerking met het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) organiseren we op 29, 30 en 31 augustus drie zomerse filmavonden in een bijzondere en intieme setting.

Deltaconcert Calefax

Op vrijdag 5 juli is de tweede editie van Deltaconcert op Slot Loevestein. Deze locatie is niet zomaar gekozen. Slot Loevestein is de poort naar de Nederlandse rivierendelta en tevens onderdeel van de Hollandse Waterlinie.

Tijdens zonsondergang speelt het Holland Barok Orkest. Binnenkort meer info en tickets.

Speurtocht: Help Hugo zoeken

Ga mee en ontdek de geschiedenis van Loevestein met deze speurtocht. Hugo de Groot heeft jouw hulp nodig, hij is iets belangrijks kwijt geraakt. Tijdens een leuke tocht door het kasteel en de vesting maak je kennis met de drie bewoners van Loevestein: ridder Dirc, gevangene Hugo en soldaat Thomas.

Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende-eeuws soldatendorp. Loevestein is namelijk zo veel meer dan een kasteel. Het was ook een staatsgevangenis en een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De vesting speelde eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies. Daar leer je spelenderwijs meer over met leuke doe-opdrachten. Vind jij de juiste mix van ingrediënten voor buskruit? Laat dan de vesting schudden op haar grondvesten. Leer musketschieten, of zet de vesting onder water met het waterspel.

De speurtocht sluit af in de tentoonstelling ‘Opgegraven’. Loevestein had een militaire functie en is nooit door adellijke families bewoond. Wel woonden er kasteleins, soldaten en gewone burgers. In de soldatenhuisjes zie je sporen van hun levens. Soms heel bijzonder, soms ook verrassend gewoon.

Nieuwe tentoonstelling: Tegenpolen

Natuurlijk kan een bezoek aan de tentoonstelling “ Tegenpolen | Verschillend Verbonden ” niet ontbreken tijdens je bezoek.

Samen met het Humanistisch Verbond hebben we deze tentoonstelling gemaakt. Denk eens aan een magneet. De polen van een magneet trekken elkaar aan of stoten elkaar af. Net als magneten, kunnen mensen die van mening verschillen, elkaar afstoten. Dan is het belangrijk om ook de andere kant te zien. Die kan namelijk verbinden. Door de hele tentoonstelling zijn grote oranje stippen te vinden, dit is de kinderlijn. Hier ontdek je op een leuke, actieve en laagdrempelige manier meer over tegenpolen en verbinding! Deze kinderlijn is geschikt voor kinderen van +- 6 tot 12 jaar.

Struintochten zomervakantie

Ze zijn er weer deze vakantie: Struintochten voor kinderen in Munnikenland.

Kom naar de Bommelerwaard en struin mee met de gids van Staatsbosbeheer. Samen ontdek je de wilde natuur rondom Loevestein. En: je hoeft hierbij niet op de paden te blijven. Je mag overal struinen en op zoek gaan naar mooie dingen zoals veren, stenen of schelpen. Ook bekijk je kleine bloemetjes door een loepje, ga je in bomen klimmen en mag je lekker stampen door de modder. Misschien kom je wel oog in oog te staan met konikpaarden of rode geuzen. Spannend! Ideaal om te combineren met een bezoek aan ons kasteel.

Binnenkort volgen de data.

Prijzen

Prijs € 16,50 voor volwassenen | € 11,50 voor kinderen 4 t/m 12 jaar | Gratis voor kinderen 0 t/m 3 jaar | online een euro korting

Museum Slot Loevestein
Dagelijks geopend van 10 tot 17 uur.

Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
0183 – 44 71 71
info@slotloevestein.nl

Dit evenement vindt plaats op de volgende locaties:

  • Slot Loevestein - Loevestein 1 5307 TG Poederoijen

Meer informatie

Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
Plan je route

Meer informatie

Prijzen

  • Volwassenen € 16,50
  • Kinderen € 11,50

Wanneer

  • Dagelijks t/m 1 september 2024 10.00 - 17.00 uur

Meer informatie

Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
Plan je route

Meer informatie

In de buurt

Handige info

Toon resultaten