Duik de geschiedenis in

IJmond en Zuid-Kennemerland

Tussen Heemskerk en de Haarlemmerliede ligt het gebied IJmond en Zuid-Kennemerland dat onderdeel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam. Een veenpolderlandschap dat is ontstaan onder invloed van het Oer-IJ en kenmerken heeft  van een ruig veenlandschap. Hier kronkelt de 13de eeuwse St Aagtendijk die bescherming bood tegen het IJ. Sporen van verschillende dijkdoorbraken zijn hier nog zichtbaar. Het natuurgebied Ham en Crommenije en recreatiegebied Spaarnwoude Park is hier nabij.

Forteiland IJmuiden

Ondergrondse gangen en bunkers. Speuren door het fort met haar rijke historie of lekker dwalen over het Forteiland. Een avontuurlijk dagje uit. Het fort beheerste voor de Stelling van Amsterdam de toegang tot het Noordzeekanaal vanaf de Noordzee. Een uniek fort dat deels begraven ligt onder de grond. Tijdens de  Tweede Wereldoorlog werd het Forteiland een belangrijk steunpunt in de 'Atlantikwal' binnen de 'Festung IJmuiden'. Het geïsoleerde forteiland is lange tijd verboden terrein geweest en er heerst op het eiland nog altijd een mysterieuze sfeer.  

Beleef een avontuur
Forteiland Ijmuiden vanuit de lucht met zicht op zee.

LAW paden in de IJmond en Zuid-Kennemerland - Waterliniepad en Noord-Hollandpad

In het gebied van Ijmond en Zuid-Kennemerland overlapt etappe 3 Krommenie - Veer Buitenhuizen (12,8 km) van het Waterliniepad, deels etappe 12 Krommenie - Halfweg (25 km) van het Noord-Hollandpad. Midden in de Randstad wandel je langs grasdijken, schelpenpaden, dijkweggetjes en  het Oer-ij uit de prehistorie, forten van de Stelling van Amsterdam en het Noord-Zeekanaal. Een wandeling van uitersten.

Meer wandelen en fietsen in het gebied van IJmond en Zuid-Kennemerland

Hoogtepunten - in het gebied van IJmond en Zuid-Kennemerland