Duik de geschiedenis in

De mooiste forten in de buurt van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam Sluit zich als een harnas om de hoofdstad. Laat de drukte van de stad achter je en omarm de openheid van het landschap rond de forten. Geniet van de diversiteit van de verschillende gebieden: van de rust en het groen in Laag Holland tot het dynamische Amstelland en de diversiteit aan forten in de Gooi- en Vechtstreek.

Fort bij Spijkerboor

Ten noorden van Amsterdam, in de buurt van Purmerend, kun je oog in oog komen te staan met de twee 10,5 cm snelvuurkanonnen van het Fort bij Spijkerboor. Je vindt dit prachtige fort in het polderlandschap van de Beemster. In Fort bij Spijkerboor is veel bewaard gebleven: munitiekamers, kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut. Van april tot september is het fort regelmatig geopend voor bezoekers. Buiten deze periode kun je in ieder geval een rondwandeling langs de buitenkant van de fortgracht maken. 

Bekijk meer highlights in de buurt van Purmerend
Voorkant Fort bij Spijkboor Beemster

Fort K'IJK

In Fort K'IJK, het Fort bij Krommeniedijk, komen de natuur en het landschap van de Stelling van Amsterdam tot leven. Je vindt hier een sfeervolle theeschenkerij en tijdens een interactieve audiotour nemen een boswachter en een fortwachter je mee op reis. Rond het fort liggen uitgestrekte weilanden waar allerlei diersoorten leven en broeden. In de K'IJK-koepel kun je de dieren van een afstandje bewonderen. Met regelmaat kun je een rondleiding volgen op het fort. 

Bekijk meer highlights in de buurt van het fort
Fort bij Krommeniedijk vanuit de lucht gefotografeerd. Er omheen zie je weilanden, een klein buurtschap en een waterpartij. De cortenstalen vogelobservatiekoepel op Fort K'ijk. Er omheen zie je bomen, gras en mensen op een terras.

Forteiland IJmuiden

Forteiland IJmuiden ligt in de monding van het Noordzeekanaal in Velsen. Hier kun je een stoere dag met het hele gezin beleven! Meerdere keren per jaar zijn er publieksdagen waar je kennis kunt maken met het avontuur en de historie van het fort. Loop door de bunkers, het mysterieuze labyrint van ondergrondse gangen en de ziekenboeg. 

Ontdek meer forten in de buurt
Forteiland Ijmuiden vanuit de lucht met zicht op zee.

Kunstfort bij Vijfhuizen

In het Kunstfort bij Vijfhuizen beleef je kunst, cultuur en natuur in één! Op deze bijzondere plek komen beeldende kunst en militair erfgoed samen. Tijdens een wandeling over het eiland zie je diverse kunstwerken. Binnen in het fort kun je door het jaar heen verschillende internationale tentoonstellingen bezoeken. Een bezoek aan het Kunstfort bij Vijfhuizen is goed te combineren met een lunch in Restaurant 't Fort. 

Bekijk meer mooie forten in de buurt
Een betonnen fort met daarvoor een fortgracht. In de gracht is een wit, kunststof kunstwerk geplaatst.

Pampus

Pampus is één van de boegbeelden van het UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Het forteiland werd in 1887 aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam om onze hoofdstad te verdedigen. Vandaag de dag biedt Pampus onderdeel aan de mooiste avonturen voor groot en klein. Vlieg met een heuse heteluchtballon over de Stelling van Amsterdam, kom eten, drinken of slapen. Het forteiland is goed te bereiken vanuit Amsterdam. Vanaf IJburg vertrekt de veerdienst naar Pampus. Ook vanuit Muiden en Almere kun je over varen. 

Op naar Pampus
Het forteiland Pampus vanuit de lucht gefotografeerd. In de voorgrond van de foto zeilt een witte zeilboot.

Alle waterlinielocaties - in de buurt van Amsterdam