Duik de geschiedenis in

Utrechtse fortenkring

Wist je dat de dubbele ring van forten rond Utrecht, de Oude- en de Nieuwe Hollandse Waterlinie van elkaar onderscheidt? Koning Willem I gaf in 1815 de opdracht om de Oude Hollandse Waterlinie uit te breiden naar Utrecht. Dat resulteerde in twee verdedigingsgordels ten oosten van de stad. Tussen 1816 en 1824 werden Fort aan de Klop, Fort de Gagel, Fort Blauwkapel, Fort de Bilt, Fort Vossengat, de vier Lunetten en Fort Jutphaas gebouwd. Deze ring bood te weinig bescherming, en daarom volgden tussen 1867 en 1870 Fort Vechten, Rijnauwen, Voordorp en Ruigenhoek. In de robuuste verdedigingswerken kun je nu terecht voor cultuur, lekker eten en om dicht bij de natuur te zijn. 

Het Waterliniemuseum

In Fort bij Vechten vind je het Waterliniemuseum. Dit is dé publiekstrekker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wandel door de 50 meter lange openluchtmaquette van de waterlinie, maak een parachutesprong met een virtualrealitybril en ervaar zo hoe het landschap eruit ziet als een strook land onder water wordt gezet. Voor kinderen is het fort een speelparadijs vol spannende ontdekkingstochten. 

Verken het Waterliniemuseum
Een luchtfoto van een bakstenen fort overgroeid met gras. Aan de ene helft van het fort zijn de planten op het fort laten staan, de andere helft van het fort is kaal gemaakt. Twee kinderen zitten in een speciale experience met een schommel en een VR-bril in het Waterliniemuseum. Een betonnen maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie waarin delen onder water kunnen worden gezet met sluisjes.

Forten - vol natuur en cultuur

Eten en drinken - in Utrechtse forten

Waterlinie Fiets-experience (47 km)

Spring op je fiets bij het Waterliniemuseum en laat je meevoeren in een oer-Hollands verhaal over meesterschap in militair waterbeheer. Voel de wind in je haren, je voeten op de trappers en fiets langs loopgraven en forten. Onderweg dineer je met uitzicht op sluisjes en kazematten met dit arrangement van Happen en Trappen. 

Bekijk dit arrangement
Een man met een fiets staat op een loopbrug die richting een aarden wal gaat, waarin een coupure is aangebracht. Bovenop de wal staat een kunstwerk van hout dat een mensfiguur voorstelt.

Wandelen - midden in het groen

Slapen - in de Utrechtse Fortenkring

Fiets - in de fortenkraag van Utrecht

Highlights - in de Utrechtse fortenkring