Duik de geschiedenis in

Over ons

De Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. De Stelling van Amsterdam is al UNESCO Werelderfgoed sinds 1996. In 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie daaraan toegevoegd. Samen vormen ze nu het  UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

Water als bondgenoot

De Hollandse Waterlinies zijn uniek erfgoed van wereldformaat. De basis van de Nederlandse kennis op het gebied van watermanagement is bij de bouw van de linies gelegd. Ook nu nog is het een ingenieus systeem van sluizen, dijken en kanalen, aangelegd om grote stukken land onder water te zetten en het westen van Nederland zo te beschermen tegen de vijand uit het oosten. Zo werd water een bondgenoot. In de toekomst kan dit briljante watermanagementsysteem ingezet worden om ons land te beschermen tegen klimaatveranderingen.

 Onontdekt gebied buiten de Randstad

Lange tijd mocht het gebied dat onder water zou worden gezet niet worden bebouwd. Daardoor ontstond een open landschap van natuur, akkers en weilanden. Een onontdekt gebied met rust en ruimte, vol prachtige natuur, verhalen en bijzondere objecten. Met unieke flora en fauna in de natuurgebieden op en rond de forten. Een landschap waar je mooie fiets- en wandeltochten kunt maken. Door het groen, langs waterwegen, gezellige dorpjes en diverse musea. Met altijd een nieuw fort om te ontdekken.

Voor wie is deze site?

Bezoekers

Bezoekers

Ontdek het verhaal van de Hollandse Waterlinies. Laat je inspireren door de tips. Kijk wat er bij jou in de buurt te doen is. Of ga opzoek naar een mooie fiets of wandelroute.

Overheid

Overheid

Lees alles over de organisatie van de Hollandse Waterlinies. Kom meer te weten over de bescherming van dit unieke erfgoed. Of help mee met het uitdragen van het verhaal van de Hollandse Waterlinies.

Pers

Pers

Wil je publiceren over de Hollandse Waterlinies? Zoek je mooie foto's bij een artikel? Of wil je de Hollandse Waterlinies bezoeken om te filmen?