Duik de geschiedenis in

Kastelen

Rijksmuseum Muiderslot en Slot Loevestein zijn twee sfeervolle Nederlandse kastelen met een rijke geschiedenis. Beide kastelen beschikken over een slotgracht, wallen en bolwerken. Vroeger maakten de twee verdedigingswerken onderdeel uit van zowel de Oude- als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Muiderslot maakte ook nog onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Vandaag de dag kun je hier genieten van een uniek dagje uit.

Rijksmuseum Muiderslot

Aan de voormalige Zuiderzee, in het middeleeuwse vestingstadje Muiden, staat het Rijksmuseum Muiderslot. Deze waterburcht met een slotgracht, ophaalbrug, wallen en bolwerken vormde een belangrijk onderdeel van de Oude- en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij de aanleg van de Stelling van Amsterdam is het kasteel ook opgenomen in deze verdedigingslinie. Veel plekken zijn nog precies ingericht zoals het vroeger was en er zijn veel leuke activiteiten en rondleidingen voor jong en oud. Buiten het kasteel vind je het Waterschild. Deze plek biedt een presentatie van zeven eeuwen bescherming door water op het Muiderslot.

Bezoek het Muiderslot
Kinderen lopen door het gras naar een betonnen bouwwerk. Op de achtergrond een kasteel. Een kasteel omringd door vestingwerken en groen. Een kasteel met een slotgracht er omheen.

Slot Loevestein

Waar de rivieren de Maas en de Waal samenkomen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken vind je Slot Loevestein. Ooit was dit kasteel een staatsgevangenis waaruit rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot wist te ontsnappen in een boekenkist. Later vormde het slot samen met Fort Vuren en de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem het sluitstuk van de Hollandse Waterlinies. een kazemat binnen de omwalling van het kasteel herinnert nog steeds aan die tijd. Tegenwoordig is Slot Loevestein een ideaal dagje uit. In het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is voor iedereen van alles te beleven.

Ontdek Slot Loevestein
Een groep kinderen speelt een spel in een waterbak voor in een kasteeltuin. Een kasteel omgeven door vestingwerken en water gefotografeerd vanuit de lucht. Een kasteel omgeven door groen tegen de ondergaande zon.