Duik de geschiedenis in

De mooiste forten in de buurt van Hilversum

Verken de Gooi en Vechtstreek waar betonnen forten van de Stelling van Amsterdam worden afgewisseld met de ronde, bakstenen torenforten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bezoek vestingsteden, dineer op sfeervolle plekjes of trek erop uit met je wandelschoenen of op de fiets. 

Vesting Muiden

Beleef de Hollandse Waterlinies in de Vesting Muiden. Hier vind je het middeleeuwse Muiderslot en forten uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Bezoek het Muizenfort en ontdek de geschiedenis van de vestingstad in vogelvlucht, geniet van een hapje en een drankje in Fort H of wandel de belevingsroute over de vestingwallen. Uitgekeken? Met de veerboot vaar je in korte tijd naar het unieke Forteiland Pampus

Meer over Muiden
Op de voorgrond een aantal historische schepen, op de achtergrond het kasteel Muiderslot.

Fort bij Uitermeer

Kom naar het Fort bij Uitermeer en geniet van het water van de Vecht en het prachtige oude torenfort. Je kunt hier aanleggen met je sloep of je kano, maar ook na een wandeling of een fietstocht is het heerlijk om hier neer te strijken voor een kop koffie of thee met een taartje, lunch of diner. Het fortterrein is vrij te betreden. 

Bezoek Fort Uitermeer
Een oud bakstenen fort overgroeid met gras en mos, omgeven door water en groene weilanden.

Vesting Naarden

Snuif de geschiedenis van de Hollandse Waterlinies op in de oude garnizoensstad Naarden. Start met een bezoek aan de Gele Loods met een vrij toegankelijke tentoonstelling over Naarden en de Waterlinies. Daarna kun je je weg via de oude stadswallen of de pittoreske winkelstraatjes vervolgen naar het Vestingmuseum, waar je kunt ervaren hoe soldaten vroeger leefden. Maak een rondvaart om de vesting, bewonder de beroemde Grote Kerk uit de 15e eeuw en proef een echt Naardens biertje bij de brouwerij in Bastion Nieuw Molen. 

Kom naar Naarden
Een stenen beer (een soort sluis) in de vestinggracht van de vestingstad Naarden.

Fort Kijkuit

In Fort Kijkuit vind je een informatiepunt van Natuurmonumenten. Dit verdedigingswerk uit de negentiende eeuw vertelt je meer over de geschiedenis van het fort, de bijzondere natuur in de omgeving en over de mooie fiets-, wandel- en vaarroutes om je heen. Vanaf het fort heb je een weids uitzicht over de Horstermeerpolder, natuurgebied de Wijde Blik en de molen Gabriël. 

Meer over Fort Kijkuit
Een fort van bakstenen omringd door veel groen.

Fort Spion

Tussen Loosdrecht en Loenen aan de Vecht ligt het kleine maar fijne Fort Spion. Op deze natuurcamping kun je je tentje opzetten en genieten van de stilte en het gekabbel van water. Wil je liever iets meer comfort? Dan kun je terecht in de kleine remise of in het bomvrije wachthuis waar de kruitopslag en het projectielenmagazijn nog behouden zijn gebleven. Rondom het ofrt zijn vele wandel- en fietsroutes en kun je goed watersporten. 

Bekijk het fort
Een oud bakstenen fort omgeven door bloesem.

Alle waterlinielocaties - in de buurt van Hilversum