Culemborg
In de Betuwe vind je de oude vrijstad Culemborg. Er is genoeg te zien! In de creatieve stad zelf heerst een bruisende sfeer met de oude stadsgrachten, galerieën en ateliers. Vlak buiten de stad, rond de rivieren de Lek en de Linge, vind je de forten, sluizen en groepsschuilplaatsen van de Hollandse Waterlinies.
Eiland van Schalkwijk
Net boven Culemborg, aan de andere kant van de rivier de Lek, vind je het Eiland van Schalkwijk, Het kan bijna niet anders dan dat een gevoel van rust je hier overvalt. De drukte van de stad is hier ver op de achtergrond en je kunt genieten van een prachtig open landschap, de rivier en natuurlijk de forten, loopgraven, kazematten en groepsschuilplaatsen van de Hollandse Waterlinies. Dit gebied is zo groen dankzij de waterlinies. De forten liggen zó dicht bij elkaar, dat de verboden kringen elkaar overlappen. In deze kringen mocht niet tot nauwelijks gebouwd worden. In geval van oorlogsdreiging kon de schaarse bebouwing die er wel was, snel worden afgebroken.
Meer over het Eiland van SchalkwijkWandelen en fietsen - in de buurt van Culemborg
Fort Everdingen
Fort Everdingen met het grote torenfort werd gebouwd tussen 1841 en 1849. Samen met Fort Honswijk op het Eiland van Schalkwijk zorgde Fort Everdingen voor de afgrendeling van de toegang tot de rivier de Lek. Ook zorgde dit fort voor de verdediging van de drie inundatiesluizen en het inundatiekanaal vlakbij het fort. In de Lekdijk voor het fort is een grote sluisbeer gebouwd: een dam met daarin een sluis voor het inlaten van rivierwater voor de inundatie. Dit staaltje waterstaatkunde is nog steeds te bewonderen. Op het fort kun je terecht voor een biertje van brouwerij Duits & Lauret in het proeflokaal of om te overnachten op de camperplaats.
Meer over Fort EverdingenWijk bij Duurstede
In Wijk bij Duurstede, een andere vrijstad aan de rivier de Lek nabij Culemborg, vind je een belangrijke inundatiesluis. Met deze sluis kon het gebied rond Utrecht sneller geïnundeerd worden. Tot de aanleg van de sluis duurde die inundatieproces bijna een maand. Dankzij de sluis en het verbreden van de rivier de Kromme Rijn ging dit proces veel sneller: 4 tot 12 dagen. De inundatiesluis wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor de aanvoer van vers water voor Utrecht en de rivier de Vecht.
Meer over de inundatiesluisEten en drinken - in de waterlinies rond Culemborg
-
Caatje aan de Lek
Caatje aan de LekOp Werk aan het Spoel langs de Lek vind je een culturele ontmoetingsplek met aantrekkelijke horeca en een terras: Caatje aan de Lek. Hier kun je ongedwongen, eerlijk en heerlijk eten, drinken, vieren en vergaderen
-
Brouwerij Duits & Lauret
Brouwerij Duits & LauretFort Everdingen is de stoere thuishaven van brouwerij Duits & Lauret. Drink een speciaalbiertje of proef van de kleine menukaart van vrijdag t/m zondag. In het proeflokaal, gevestigd in een oude genieloods, is de brouwinstallatie te bewonderen.
-
Fort Asperen
Fort AsperenKom naar Fort Asperen, idyllisch gelegn aan de linge, en geniet van een lunch, borrel of diner in de genieloods. In de zomermaanden heb je vanaf het terras een prachtig uitzicht op het torenfort en de grachten.
De Diefdijklinie
De Diefdijk steekt als een lang, groen lint boven het landschap uit. Al sinds de dertiende eeuw verbindt deze dijk Fort Everdingen met Fort Vuren en beschermde Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard tegen overstromingen. In de negentiende eeuw werd de dijk ingepast in de Nieuwe Hollandse Waterlinie om het water uit de betuwe tegen te houden. Ook bood de dijk dekking aan soldaten en fungeerde als uitkijkpunt. Nu kun je er prachtig wandelen en fietsen, en genieten van waterlinieobjecten als de doorgezaagde bunker, een kunstwerk van een militair wachthuisje en een groepsnest.
Meer over de Diefdijklinie