Duik de geschiedenis in

Culemborg

In de Betuwe vind je de oude vrijstad Culemborg. Er is genoeg te zien! In de creatieve stad zelf heerst een bruisende sfeer met de oude stadsgrachten, galerieën en ateliers. Vlak buiten de stad, rond de rivieren de Lek en de Linge, vind je de forten, sluizen en groepsschuilplaatsen van de Hollandse Waterlinies. 

Eiland van Schalkwijk

Net boven Culemborg, aan de andere kant van de rivier de Lek, vind je het Eiland van Schalkwijk, Het kan bijna niet anders dan dat een gevoel van rust je hier overvalt. De drukte van de stad is hier ver op de achtergrond en je kunt genieten van een prachtig open landschap, de rivier en natuurlijk de forten, loopgraven, kazematten en groepsschuilplaatsen van de Hollandse Waterlinies. Dit gebied is zo groen dankzij de waterlinies. De forten liggen zó dicht bij elkaar, dat de verboden kringen elkaar overlappen. In deze kringen mocht niet tot nauwelijks gebouwd worden. In geval van oorlogsdreiging kon de schaarse bebouwing die er wel was, snel worden afgebroken. 

Meer over het Eiland van Schalkwijk
Een bakstenen fort omgeven door bomen en planten, gelegen aan een rivier.

Wandelen en fietsen - in de buurt van Culemborg

Fort Everdingen

Fort Everdingen met het grote torenfort werd gebouwd tussen 1841 en 1849. Samen met Fort Honswijk op het Eiland van Schalkwijk zorgde Fort Everdingen voor de afgrendeling van de toegang tot de rivier de Lek. Ook zorgde dit fort voor de verdediging van de drie inundatiesluizen en het inundatiekanaal vlakbij het fort. In de Lekdijk voor het fort is een grote sluisbeer gebouwd: een dam met daarin een sluis voor het inlaten van rivierwater voor de inundatie. Dit staaltje waterstaatkunde is nog steeds te bewonderen. Op het fort kun je terecht voor een biertje van brouwerij Duits & Lauret in het proeflokaal of om te overnachten op de camperplaats.

Meer over Fort Everdingen
Een bakstenen fort omgeven door groen tegen de zonsondergang.

Wijk bij Duurstede

In Wijk bij Duurstede, een andere vrijstad aan de rivier de Lek nabij Culemborg, vind je een belangrijke inundatiesluis. Met deze sluis kon het gebied rond Utrecht sneller geïnundeerd worden. Tot de aanleg van de sluis duurde die inundatieproces bijna een maand. Dankzij de sluis en het verbreden van de rivier de Kromme Rijn ging dit proces veel sneller: 4 tot 12 dagen. De inundatiesluis wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor de aanvoer van vers water voor Utrecht en de rivier de Vecht. 

Meer over de inundatiesluis
Een grote bakstenen sluis met groene pijlers.

Eten en drinken - in de waterlinies rond Culemborg

 • Caatje aan de Lek

  Caatje aan de Lek Een man en een vrouw zitten op een picknickbank in het gras te genieten van eten en drinken. op de achtergrond zie je onderdelen van het fort.

  Op Werk aan het Spoel langs de Lek vind je een culturele ontmoetingsplek met aantrekkelijke horeca en een terras: Caatje aan de Lek. Hier kun je ongedwongen, eerlijk en heerlijk eten, drinken, vieren en vergaderen 

  Meer over Caatje aan de Lek

 • Brouwerij Duits & Lauret

  Brouwerij Duits & Lauret Een jonge man met een glas bier op het terras van Fort Everdingen

  Fort Everdingen is de stoere thuishaven van brouwerij Duits & Lauret. Drink een speciaalbiertje of proef van de kleine menukaart van vrijdag t/m zondag. In het proeflokaal, gevestigd in een oude genieloods, is de brouwinstallatie te bewonderen. 

  Meer over Fort Everdingen

 • Fort Asperen

  Fort Asperen Twee fietsers fietsen op een asfalt fietspad voorbij een oud bakstenen fort omgeven door groen.

  Kom naar Fort Asperen, idyllisch gelegn aan de linge, en geniet van een lunch, borrel of diner in de genieloods. In de zomermaanden heb je vanaf het terras een prachtig uitzicht op het torenfort en de grachten. 

  Meer over Fort Asperen

De Diefdijklinie

De Diefdijk steekt als een lang, groen lint boven het landschap uit. Al sinds de dertiende eeuw verbindt deze dijk Fort Everdingen met Fort Vuren en beschermde Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard tegen overstromingen. In de negentiende eeuw werd de dijk ingepast in de Nieuwe Hollandse Waterlinie om het water uit de betuwe tegen te houden. Ook bood de dijk dekking aan soldaten en fungeerde als uitkijkpunt. Nu kun je er prachtig wandelen en fietsen, en genieten van waterlinieobjecten als de doorgezaagde bunker, een kunstwerk van een militair wachthuisje en een groepsnest. 

Meer over de Diefdijklinie
Een fietster fietst over een asfaltpad op een dijk. Langs de dijk liggen verschillende betonnen groepsschuilplaatsen.

Alle waterlinielocaties - in de buurt van Culemborg