Duik de geschiedenis in

Vestingsteden

Aarden wallen met kanonnen, een gracht, stadspoorten die dicht kunnen en ravelijnen: binnen de muren van een vestingstad waren de bewoners en soldaten beschermd tegen vijandelijke aanvallen. Binnen de stadsmuren vind je kazernes en beschutte opslagplaatsen voor wapens en munitie. Toch zijn deze zichtbare sporen van het verleden niet het belangrijkste onderdeel van een vesting. Wat een vestingstad tot vestingstad maakt, is het verdedigen van belangrijke strategische locaties, bijvoorbeeld een grens of een waterweg. De vestingen in de Hollandse Waterlinies vervulden een belangrijke rol in de verdediging van het bestuurlijk hart van Nederland tegen de vijand uit het oosten. 

Vesting Muiden

Vlakbij Amsterdam en het Gooi vind je de karakteristieke vesting Muiden. In dit eeuwenoude stadje is genoeg te beleven. Breng een bezoek aan Rijksmuseum Muiderslot of het Muizenfort (fort C), bezichtig de Westbatterij of strijk neer op het terras van Fort H, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Langs de gracht die midden door de vestingstad loopt zijn volop leuke terrasjes te vinden. Vanuit Muiden kun je heerlijk fietsen of wandelen. Ook vertrekt hier de boot naar forteiland Pampus, een unieke locatie in de Hollandse Waterlinies.

Maak kennis met Muiden
Op de voorgrond een aantal historische schepen, op de achtergrond het kasteel Muiderslot.

Vesting Weesp

Een bezoekje aan de historische binnenstad van de vesting Weesp is de moeite waard. Geniet van prachtige rijksmonumenten, een gotische kerk en drie molens die bewaard zijn gebleven. In Weesp vind je het Fort aan de Ossenmarkt uit 1861 en op wandel- en fietsafstand is Fort bij Uitermeer gelegen. Ook staan in Weesp houten huizen die stammen uit de tijd van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij oorlogsdreiging werden deze huizen snel afgebroken om het schootsveld vrij te maken. 

Verken Weesp
Een witte brug over een waterpartij met in de achtergrond een bakstenen fort, omgeven door bomen.

Naarden Vesting

Eeuwenoude straatjes, bijzondere monumenten, winkels, antiekzaakjes galeries en musea: als cultuurliefhebber kun je in Naarden Vesting je hart ophalen. Een bezoek aan dit stadje is goed te combineren met een rondje fietsen of varen. Maar een absoluut hoogtepunt van een bezoek aan Naarden is het Nederlands Vestingmuseum. Ga terug in de tijd en bewonder hoe een echt kanon wordt afgeschoten, of dwaal door de ondergrondse kazematten en leer meer over de geschiedenis van de vestingstad. In de Gele Loods, een van de oorspronkelijke militaire gebouwen van de vesting, vind je een bezoekerscentrum. Dit is een ideaal startpunt voor jouw bezoek aan Naarden. 

Laat je betoveren door Naarden
Twee mensen varen in een klein bootje langs de verdedigingswerken van de vestingstad Naarden. In de verte zie je de Grote Kerk.

Vestingdorp Nieuwersluis

Klein maar fijn: aan de rivier de Vecht vind je het rustieke vestingdorp Nieuwersluis. Je ziet hier nog veel restanten van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals de militaire keesluis, de prachtige commandantswoning en het mooie Fort Nieuwersluis waar je kunt genieten van heerlijke koffie, thee, lunch en een taartje. In het fort is ook een tentoonstelling te bezichtigen over de Bescherming Bevolking, een defensieonderdeel uit de Koude Oorlog. 

Breng een bezoek aan Nieuwersluis
Een man en een vrouw zitten samen op een terras voor een bakstenen fort. Naast hen staan twee fietsen.

Vesting Gorinchem

Gorinchem is een bruisende stad aan de monding van de rivieren de Linge en de Merwede. Flaneer over de vijf kilometer lange vestingwallen met een prachtig uitzicht over de rivieren of kom heerlijk shoppen, eten en drinken. Daarnaast maakt Gorinchem deel uit van de Vestingdriehoek. Hierin zijn Gorinchem, Woudrichem, Zaltbommel, Slot Loevestein en Fort Vuren verbonden door water en veerboten. Gorinchem is de grootste authentieke vesting van Nederland. 

Kom genieten in Gorinchem
Een waterpartij met daarop een veerpont, op de achtergrond een vestingstad met daar bovenuit een hoge kerktoren.

Vesting Woudrichem

Woudrichem bestaat uit een stadswal met daarbinnen ongeveer 300 karakteristieke huizen. De vesting is klein genoeg om te voet te verkennen en tegelijkertijd de hele geschiedenis van het stadje in je op te nemen. Dwaal langs eeuwenoude gevels en bijzondere winkeltjes, bezoek de historische haven of het visserijmuseum en overdenk alle historie op een mooi terras. 

Verken Woudrichem
Een man en vrouw staan onder een wegwijzer in een oude binnenstad. De man heeft zijn arm om de vrouw heen en wijst met zijn hand iets aan, waar de vrouw naar kijkt.