Duik de geschiedenis in

Land van Altena

In het Brabantse gedeelte van de Hollandse Waterlinies vind je drie prachtige forten om te bezoeken: Fort Altena, Fort Bakkerskil en Fort Giessen. De forten liggen vlakbij het nationaal park De Biesbosch: een unieke rivierdelta met getij, vol wilgenvloedbossen, eilanden en kreken. Rondom de forten kun je heerlijk wandelen, fietsen en varen. Ook kun je de innerlijke mens goed voeden en verzorgen dankzij de echte bourgondische gastvrijheid. 

Maak kennis - met de drie Brabantse forten

 • Fort Bakkerskil

  Fort Bakkerskil Een oud bakstenen fort helemaal gerestaureerd, en van een afstandje gefotografeerd. Op een blauw bord met rode palen voor de deur staat: Fort Bakkerskil, Bed and Breakfast, Brabants Landschap.

  Fort Bakkerskil werd gebouwd om de nabijgelegen Papsluis te beschermen. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog vonden soldaten onderdak in het fort. Inmiddels kun je er overnachten in de Bed & Breakfast.

  Kom langs op Fort Bakkerskil

 • Fort Altena

  Fort Altena Een houten loopbrug met een looppad naar een groot bakstenen fort, omgeven door hoge bomen en gras.

  Fort Altena werd in 1847 gebouwd. Tijdens de wereldoorlogen vonden soldaten hier onderdak. Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort een interneringskamp voor collaborateurs. Nu kun je eten in de brasserie. 

  Bezoek Fort Altena

 • Fort Giessen

  Fort Giessen Een bakstenen fort omgeven door groen gras.

  Fort Giessen werd gebouwd om de vesting Woudrichem en de zuidelijke Maasdijk te beschermen. Nu kun je het fort twee keer per maand bezoeken of een wandeling maken over het Koekkoekspad.

  Meer over Fort Giessen

Maak een spannende tocht rond Fort Giessen

Tussen april en september opent Fort Giessen twee keer per maand zijn deuren voor bezoekers. Je kunt dan een spannende tocht over de Eerste Wereldoorlog beleven in en rondom het fort. Verken de kruidkamers, het educatiepark met loopgraaf, bewonder het kanon of trek jezelf naar de overkant met het trekpontje over de gracht. Wil je het fort op een ander moment bewonderen? Dan kun je dat van een afstandje doen tijdens een wandeling over het Koekkoekspad, een opengesteld wandelpad rond de fortgracht. 

Kom langs bij Fort Giessen
Een bakstenen fort overgroeid met mos en planten.

Wandelen, fietsen en varen - rond de forten

Kom heerlijk eten en drinken in Fort Altena

In Fort Altena vind je een goede brasserie met een groot terras. Geniet van een kop koffie met vers appelgebak, een van de gerenommeerde lunches of een borrel met bittergarnituur. De brasserie is elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend. 

Bezoek Fort Altena
Een vrouw met een bruin overhemd met op de rug de woorden 'Fort Altena' bedient op een terras. Op haar dienblad staat thee en een punt appeltaart.

Overnachten in Fort Bakkerskil

Voor honderden militairen was het afzien om tijdens de Eerste- of Tweede wereldoorlog te moeten slapen in het kille en koude Fort Bakkerskil. Nu hoef je daar niet meer bang voor te zijn, want in het fort is nu een sfeervolle Bed & Breakfast. Er zijn luxe twee- en vierpersoonskamers te vinden met eigen badkamers en ruime appartementen. 

Kom lekker slapen in Fort Bakkerskil
Een heerlijk boxspringbed in een oude ruimte in Fort Bakkerskil.

Forten - in het Land van Altena