Duik de geschiedenis in

Vechtplassengebied

Het Vechtplassengebied is te vinden tussen Nederhorst Den Berg en de Gemeente Stichtse Vecht. De forten in deze regio liggen als parels geregen aan het blauwe snoer van de Vecht. Al voor de verdedigingswerken werden gebouwd, ontdekten de Welgestelde Amsterdammers de rivier. Ze legden langs de oevers buitenplaatsen aan waar ze de zomers doorbrachten. De nog aanwezige buitenplaatsen verrijken je bezoek aan het gebied, het is er nog steeds goed toeven. De Spiegel- en Blijkpolderplas, de Ankeveense Plassen, de Loosdrechtse Plassen en de Vinkeveensche Plassen, ontstaan door zand- en turfwinning in het gebied, zorgen voor de nodige afwisseling.  

Bezoek forten vol natuur

Lange afstands wandelpaden in het Vechtplassengebied - Waterliniepad en Noord-Hollandpad

In het Vechtplassengebied overlapt Etappe 8 Abcoude - Weesp (13,2 km) van het Waterliniepad deels etappe 15 Abcoude - 's Gravenland (17 km) van het Noord-Hollandpad. Beide wandelroutes voeren je vanaf Abcoude via het Gein, langs de bijzondere Liniebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Kom eten en drinken op Nigtevecht of Nieuwersluis

De forten en de natuur daar omheen verkennen maakt hongerig! Gelukkig is het mogelijk om tijdens je bezoek aan het Vechtplassengebied te genieten van een hapje en een drankje. Op Fort Nieuwersluis vind je de Kazernekeuken. Hier wordt met de grootste zorg heerlijke koffie en thee geschonken. Ook kun je er terecht voor heerlijke lunch, huisgemaakte taarten en andere zoete lekkernijen. Bij slecht weer kun je binnen lekker opwarmen en bij zomerse temperaturen kun je plaatsnemen op één van de picknickbanken in het zonnetje. In de weekenden is het ook mogelijk om te genieten van koffie, een huisgemaakt taartje of speciaal KEK-biertje in het Fort bij Nigtevecht. Dit verdedigingswerk ligt verscholen in het groen langs een rustig weggetje bij het Amsterdam Rijnkanaal. 

Een man en een vrouw zitten op een picknickbank in het zonnetje, voor een fort. Een wegwijzer met gele bordjes eraan die verschillende richtingen op wijzen. Op één staat gedenkplaats, op die daaronder koffie thee en de onderste benoemt een wandelpad. Op de achtergrond zie je veel groen en een betonnen fort.

Wandelen en fietsen in het Vechtplassengebied

Rust uit op Fort Spion

Midden op de weg van Loosdrecht naar Loenen ligt Fort Spion, omgeven door het water van de Loenderveense Plas. Waar vroeger een geschut op het dak stond, kun je nu heerlijk overnachten. Er is een kleinschalige natuurcamping. Als je van meer comfort houdt, kun je ook overnachten in de remise of in het bomvrije wachthuis. Je kunt er in de omgeving heerlijk wandelen, fietsen of het water op. 

Kom slapen op Fort Spion
Een oud bakstenen fort omgeven door bloesem.

Bekijk de kaart - met alle highlights van het Vechtplassengebied