Duik de geschiedenis in

Kijk en Luister

Wil je het verhaal van de Hollandse Waterlinies thuis beleven? Dat kan. Voor kinderen is er een mooie Klokhuis aflevering gemaakt, De regionale omroepen hebben samen gewerkt aan een 12-delige TV-serie. En wil je liever alleen luisteren? Zet dan de koptelefoon op en luister naar de podcast.

TV-serie Langs de Hollandse Waterlinies

In de 12-delige serie ‘Langs de Hollandse Waterlinies’ ga je mee op ontdekkingstocht in UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Er worden vele locaties bezocht en er komen experts, bevlogen vrijwilligers, ondernemers en andere betrokkenen bij de Hollandse Waterlinies aan het woord. Elke aflevering staat een ander thema in het verhaal van het verleden, het heden en de toekomst van dit bijzondere erfgoed centraal.

Bekijk de serie
Margreet van Gils en Jelmer Krom in Woudrichem

Podcast Geheim Water

Geheim Water is een tiendelige podcastserie waarin het boeiende en urgente verhaal van het water, de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld. Een 8D audio-avontuur door het verleden, heden en de toekomst van Nederland, waterland

Beluister de podcast
Afbeelding van het logo van de podcast Geheim Water

Klokhuis aflevering

Klokhuis van de NTR heeft een aflevering gemaakt over de Hollandse Waterlinies in de serie over alle Nederlandse Werelderfgoederen. Duik samen met Tirsa in het verhaal van de verdediging van Nederland met water als bondgenoot. Tirsa bezoekt de forten, bunkers en kanonnen langs de waterlinies en ontdekt hoe water als verdediging kan worden ingezet. Zelf houdt ze het ook niet droog. Ook Pien en Lobbert verdedigen hun kasteel met water.

Bekijk hier de aflevering
Still uit de Klokhuis aflevering over de Hollandse Waterlinies

Vroege Vogels

Natuur is er in de podcast en TV uitzending van Vroege Vogels van BNN/VARA. Kijk of luister en je komt van alles te weten. Welke dieren er bijvoorbeeld wonen op de forten van vleermuis tot das en nog veel meer. Hoe er door inundatie een tafeltje dekje van regenwormen gemaakt kan worden voor de grutto. Waarom de forten geweldige plekken zijn voor roofvogels en ook voor korstmossen. Maar ook waarom de soldaten destijds doornhagen plantten en wat de functie was van de eikenboom midden op het fortterrein. 

Kijk en Luister naar Vroege Vogels
Logo van het TV programma Vroege Vogels

BinnensteBuiten

Boswachter Marieke Schatteleijn bezoekt samen met boswachter Tineke Harlaar Fort Honswijk en omstreken in het TV-programma BinnensteBuiten van KRO/NCRV. Je komt van alles te weten of het verschil tussen een fort en een werk, het doel van de beplanting en techniek van het inunderen. Ook ontdek je dat je op Werk aan de Groenweg een militair appeltje kan eten.

Bekijk de aflevering
Een bakstenen fort omgeven door bomen en planten, gelegen aan een rivier.