Duik de geschiedenis in

Fijnproevers

Ben je liefhebber van luxe voedselproducten, of is uit eten gaan voor jou echt een exclusief avondje uit? Dan is een aantal locaties in de Hollandse Waterlinies een kolfje naar jouw hand! Wij zetten een aantal specialistische voedselleveranciers en high-end restaurantbelevingen voor je op een rij. 

Rijpend in de koele en stille forten ...

Het klimaat van de forten in de Hollandse Waterlinies is perfect geschikt om producten als kaas en wijn te produceren en op te slaan. In het Kaasfort Amsterdam (Fort Zuidwijkermeer) worden dagelijks kazen gekeerd, gewassen en verfijnd. Door dit proces (affineren) heeft het fort een aantal internationaal bekende kazen ontwikkeld. In Fort bij de Liebrug vind je wijnimporteurs Casa Fortezza (Italiaanse wijn en olijfolie) en Les Chiens Blancs (Franse Wijn). Hier kun je exclusieve en ambachtelijke producten proeven en kopen. Bij Wijngenootschap Vinocerf in Fort aan de Drecht kun je terecht voor wijncursussen, om te proeven en om te kopen. Ook bij Krimpenfort Wijnen in Fort Waver-Amstel zijn diverse wijnen en proeverijen beschikbaar. Drink je liever een mooi glas bier? Schuif dan aan bij de brouwers van Duits & Lauret op Fort Everdingen voor heerlijke speciaalbieren. 

Een jonge man met een glas bier op het terras van Fort Everdingen

Exclusief dineren

Op een aantal plekken in de Hollandse Waterlinies kun je exclusief dineren, vaak met lokale en zelfbereide producten. Eén van die locaties is Vuurtoreneiland, vlakbij Amsterdam. Deze table d'hôte wordt met regionale producten, ouderwetse ambachtelijke technieken en volledig op open vuur bereid. Een stukje verderop op Forteiland Pampus, kun je tijdens Zomerlicht en Winterlicht genieten van een heerlijke relaxte avond en een wel heel bijzondere maaltijd waarvoor je eerst een stukje moet varen. Verspreid door de hele Hollandse Waterlinies slaat pop-uprestaurant SterkWater het kampement op op verschillende forten. Tijdens deze ervaring eet je niet alleen lokaal, maar leer je ondertussen ook nog van alles over de waterlinies en kun je genieten van live muziek. In Fort Jutphaas in Nieuwegein heeft Restaurant Céline een vaste basis. De gerechten zijn verfijnd en je kunt genieten van een diner van 5 tot 8 gangen. 

Een groep mensen proost met elkaar in een roze uitgelichte ruimte.