Duik de geschiedenis in

Gooi en Vechtstreek

De Gooi en Vechtstreek ligt tussen Weesp, Muiden en het Gooi. De forten in dit gebied hadden al eeuwenlang hun diensten bewezen aan de Oude - en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aan het einde van de 19e eeuw kwam daar een nieuwe rol bij. De verdedigingswerken werden onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dat zorgt vandaag de dag voor een gezellig én interessant allegaartje aan bouwstijlen. Verken dit prachtige gebied waar betonnen forten worden afgewisseld met ronde, bakstenen torenforten.

Forteiland Pampus

Een waar hoogtepunt tijdens je bezoek aan de Gooi en Vechtstreek is Forteiland Pampus. Spring vanuit de vestingstad Muiden op de boot die afvaart naar deze bijzondere plek in het IJmeer. In 1887 werd het forteiland aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, om de hoofdstad te verdedigen. Nu kun je op Pampus terecht om prachtige avonturen te beleven, of je nu groot bent of klein. Ontdek de verhalen van het eiland, vlieg met een heuse heteluchtballon over de Stelling van Amsterdam, kom eten en drinken of slapen. Het fort is één van de boegbeelden van het UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies. 

Verken forteiland Pampus
Een fort op een eiland, omgeven door water. bovenop het fort vallen de twee metalen koepels goed op.

Eten en drinken - De lekkerste adresjes in de Gooi- en Vechtstreek

Vestingsteden in de Gooi- en Vechtstreek

Weesp

Weesp Een witte brug over een waterpartij met in de achtergrond een bakstenen fort, omgeven door bomen.

Een bezoek aan de Vesting Weesp zal al je zintuigen prikkelen. Geniet van de historische straatjes, verken twee forten en proef de lokale smaken van jenever, bier en chocolade. Weesp is een ware smaakmaker in de Hollandse Waterlinies!

Muiden

Muiden Een stad vanuit de lucht gefotografeerd. Op de voorgrond zie je een kasteel en een klein rond fort.

Muiden is het scharnierpunt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Hier ligt het beroemde Muiderslot en je kunt hier afvaren naar forteiland Pampus. Bewonder de oude zeesluis, of de historische schepen in de jachthaven. 

Naarden

Naarden Een stenen beer (een soort sluis) in de vestinggracht van de vestingstad Naarden.

Een van de best bewaarde vestingsteden en uniek vanwege de stervormige bouw: dat is de vestingstad Naarden. Loop door de smalle klinkerstraatjes met gezellige winkeltjes en horecazaakjes of leer over het bewogen verleden in het Nederlands Vestingmuseum.

Musea - Duik in de geschiedenis

Belevingsroute Muiden

Wandel over de vestingwallen van Muiden en beleef historie, cultuur en natuur met de gratis app. In de app vertellen 2 gidsen u het verhaal van Muiden en de vestingwal. Een wandeling van zo’n 2 kilometer brengt u langs 12 punten met informatie, waaronder het Muiderslot. Met kanonnen uit de 19e eeuw en een app waarmee de cultuur, historie en natuur langs de route tot leven komt, is letterlijk een extra dimensie toegevoegd aan de oostelijke vestingwallen in Muiden. 

Download de app  voor Android of Apple via de website van de gemeente De Gooise Meren. Dit kun je thuis al doen voor je bezoek aan Muiden

Download de belevingsroute
Liniewal Muiden

Wandelen en fietsen - Trek erop uit in de Gooi en Vechtstreek

Aetsveldroute (11km)

Aetsveldroute (11km) Een bakstenen torenfort met op de voorgrond een waterpartij waar een plezierjacht in vaart.

Wandel vanuit de Vesting Weesp langs de slingerende Vecht door de prachtige Aetsveldsche Polder en verken drie forten uit de Hollandse Waterlinies.

Fortenlandroute (38 km)

Fortenlandroute (38 km) Een vrouw op een fiets op een asfalt fietspad omgeven door groen.

Tijdens deze fietsroute worden de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie verbonden. Een magistraal landschap, vestingsteden en unieke natuur!

Weekendtocht Hollandse Waterlinies (102 km)

Weekendtocht Hollandse Waterlinies (102 km) Een betonnen fort gefotografeerd vanuit de lucht.

Met deze fietstocht langs de sporen van de Hollandse Waterlinies kun je je een heel weekend vermaken! 

Slapen - Overnachten in de Gooi en Vechtstreek

Meer beleven in de Gooi en Vechtstreek

Wil je alle informatie over je bezoek aan de Hollandse Waterlinies in de Gooi en Vechtstreek ontvangen in een handig boekje? Bestel dan gratis de brochure 'Hollandse Waterlinies - UNESCO werelderfgoed in Gooi & Vecht' bij Visit Gooi & Vecht! Ga naar de website van deze organisatie voor meer geweldige tips om je bezoek aan de Hollandse Waterlinies verder te verrijken, van een wandeling langs buitenplaatsen of op de heide tot een diner bij zonsondergang aan de Loosdrechtse Plassen. 

Bestel de brochure over de Hollandse Waterlinies
Kinderen lopen door het gras naar een betonnen bouwwerk. Op de achtergrond een kasteel.

Bekijk de kaart - met alle highlights van de Gooi en Vechtstreek