Duik de geschiedenis in

De mooiste forten rond Zaandam

Denk jij bij de Zaanstreek vooral aan de molens van de Zaanse Schans, rijk gedecoreerde Zaanse huisjes en de koekjes van Verkade? Deze Noord-Hollandse regio, op een steenworp afstand van Amsterdam, heeft zoveel meer te bieden. Een aantal prachtige waterlinieforten van de Stelling van Amsterdam bijvoorbeeld!

Kom ravotten in het Fort bij Marken-Binnen

Het stoere Fort bij Marken-Binnen heeft tal van actviteiten om een geweldig feestje te vieren. Ontsnap uit een escaperoom, speel een VR escapegame, kom lasergamen of doe mee aan een pubquiz: het kan allemaal op deze locatie! 

Lees meer over het Fort bij Marken-Binnen
Een fort overgroeid met gras gefotografeerd vanuit de lucht.

kom wandelen, fietsen en varen - in de buurt van Zaandam

Fort K'IJK

Beleef de natuur en het landschap van de Stelling van Amsterdam in het belevingscentrum Fort K'IJK in Uitgeest. In dit fort vind je een sfeervolle theeschenkerij en kun je een interactieve audiotour volgen. In deze tour nemen de boswachter en de fortwachter je mee op reis. Rondom het fort liggen uitgestrekte weilanden, waarin allerlei diersoorten broeden en leven. De K'IJK-koepel is een magisch uitkijkpunt van waaruit je de dieren kunt bekijken zonder ze te storen. 

Ontdek Fort K'IJK
Het Fort bij Krommeniedijk gefotografeerd vanuit de lucht. Op de voorgrond zie je een aantal auto's op de parkeerplaats en op de achtergrond zie je uitgestrekte weilanden.

Het mysterieuze HEMbrugterrein

Tussen Amsterdam en Zaandam, in het hart van de Stelling van Amsterdam, vind je het HEMbrugterrein. Hier komen cultuur, design, werk en recreatie samen. Bekijk de openluchtpresentatie over de rijke geschiedenis van de wapen- en munitiefabriek die hier stond, wandel rond en geniet van de horeca. 

Kom alles te weten over deze plek vol historie
Een bakstenen huisje met daarin museale objecten tentoongesteld.

Beleef de geschiedenis in Fort aan den Ham en Fort bij Veldhuis

Fort aan den Ham en het Fort bij Veldhuis vertellen allebei op hun eigen manier over militaire geschiedenis. In Fort aan den Ham ga je 100 jaar terug in de tijd. De vrijwilligers van het fort hebben hun best gedaan om het fort terug te brengen in de originele staat. Op veel plekken vind je authentieke spullen zodat je je als bezoeker kunt inbeelden hoe het leven op het fort er vroeger uitzag. Het Fort bij Veldhuis vertelt aangrijpende verhalen over de luchtoorlog die gevoerd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kunt hier onderdelen van vliegtuigen, films en andere voorwerpen bestuderen, zodat je een goed beeld krijgt van deze belangrijke periode in de geschiedenis. 

Fort aan den Ham met fortgracht. Een betonnen fort met daarvoor bossages. In de bomen hangen twee vlaggen. Op het fort staat geschreven: Fort Veldhuis.

Alle waterlinielocaties - in de buurt van Zaandam