Duik de geschiedenis in

Vrijwilligers

We kunnen bijna zeggen dat er zonder vrijwilligers geen Hollandse Waterlinies zou zijn. De gids vrijwilligers zijn de ambassadeurs van het verhaal van de Hollandse Waterlinies, ze zijn het visite kaartje. De vrijwilligers die helpen in het beheer en onderhoud zorgen ervoor dat de forten niet overwoekerd raken en dat de gebouwen in goede staat blijven. En dan zijn er ook nog de vrijwilligers die met elkaar er voor zorgen dat een fort open kan voor publiek en dat er van alles te beleven is. 

Goud waard

Ben je een van die vrijwilligers? Dank je wel, je bent goud waard voor het instanthouden en het uitdragen van de Hollandse Waterlinies. Samen met Stichting Liniebreed Ondernemen en andere partners helpen we je graag om jouw werk nog beter te doen door je van informatie te voorzien en je af en toe in het zonnetje te zetten. Ben je nog geen vrijwilliger, maar zou je dat wel willen worden? Lees dan verder.

Inspiratiegids Hollandse Waterlinies

Om de vrijwilligers in de Hollandse Waterlinies te inspireren en hen te helpen om hun taak als ambassadeur van het UNESCO werelderfgoed nog beter uit te kunnen voeren, is de Inspiratiegids Hollandse Waterlinies gemaakt. In deze gids kom je meer te weten over de geschiedenis van de waterlinies, de hoofdkenmerken, welke planten en dieren in de waterlinies voorkomen en wat het verhaal achter het UNESCO werelderfgoed is. 

Bekijk de inspiratiegids hier
Een groep bezoekers wordt door een vrijwilliger rondgeleid op het fort bij Rijnauwen, bij het reduit dat overgroeid is met planten.

Handleiding gidsen

Ben je gids op een van de forten? Dan weet je vast al heel veel te vertellen over dat fort. Dat is super. Dat fort is onderdeel van een groter geheel, namelijk UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Een belangrijk verhaal om door te geven aan de volgende generaties. Jij als ambassadeur kan ons daarbij helpen en daarom helpen wij je graag met een handleiding met alle belangrijke informatie over de Hollandse Waterlinies.

Download de gidsen handleiding
Groepje fietsers op een fort met een vrijwillige gids.

Huisstijl toolkit

Ben je als vrijwilliger betrokken bij het maken van de website of promotie producten? In de huisstijl toolkit vind je alle informatie om te laten zien dat jouw fort onderdeel is van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Je vindt hier het logo, basisteksten en informatie over het gebruik van de huisstijl.

Ga naar de huisstijl toolkit
Beeldmerk van de Hollandse Waterlinies.

Vrijwilliger worden?

Lijkt het je leuk om gids te worden op een van de forten of wil je helpen in het groen onderhoud of het beheer van een fort? Neem dan eerst contact op met het fort van jou keuze bij jou in de buurt. Zoek in het overzicht van alle forten in de Hollands Waterlinies naar het betreffende fort. Weet je nog niet op welk fort je actief wil worden of heb je andere vragen dan kan Stichting Liniebreed Ondernemen je verder helpen.

Ga naar het overzicht van de forten
Twee vrijwilligers zijn bezig met het onderhoud van Fort Rijnauwen.