Duik de geschiedenis in

Activiteiten

Ga je mee op pad in de Hollandse Waterlinies? Er is enorm veel te beleven! Ga actief op pad met een van onze wandel-, fiets- of vaarroutes. Snuif cultuur in één van de forten en musea. Of verwen jezelf tijdens een heerlijke borrel, diner of een nachtje weg. 

Kies een van onze routes - en maak een sportieve verkenningstocht

 • Wandelen

  Wandelen Een jonge vrouw met een fotocamera wandelt lachend door een rondgang in een bakstenen fort.

  Trek je wandelschoenen aan en ontdek vele forten, groepsschuilplaatsen, rivieren, historische stadjes en mooie natuur in de Hollandse Waterlinies. 

  Bekijk onze wandelroutes

 • Fietsen

  Fietsen Een vrouw op een fiets op een asfalt fietspad omgeven door groen.

  Fiets door uitgestrekt groen en karakteristiek militair landschap. Overal in de Hollandse Waterlinies is wel een leuke fietsroute te vinden. 

  Alle fietsroutes op een rij

 • Varen

  Varen Een jonge vrouw in een rode kano vaart bij een bakstenen fort in de fortgracht.

  Hoe mooi is het om de Hollandse Waterlinies te verkennen vanaf het water? Stap in je sloep of kano en vaar een van deze routes.

  Naar de vaarroutes

Forten & musea

De forten en kastelen zijn de meest zichtbare boegbeelden van de Hollandse Waterlinies. Bij het bezoek aan een aantal locaties heb je dubbel geluk: deze plekken hebben een nieuwe bestemming gekregen als museum. Hier kun je het verhaal van de waterlinies of een ander (historisch) onderwerp extra goed beleven. Lees verder om te ontdekken op welke locaties dit het geval is. 

Onze forten & musea
Een ruimte in een fort vertoont projecties van stampende soldaten en stijgend water om het gebruik van de waterlinie te illustreren.

Eten & drinken

Heb je zin om te ontspannen met een hapje en een drankje in een bijzondere omgeving? Strijk dan eens neer bij een van de vele forten in de Hollandse Waterlinies! Verschillende locaties bieden onderdak aan restaurants, brasseries, lunchtentjes of hebben een fijn terras. Geniet van streekproducten en lokale specialiteiten. 

Hier kun je eten & drinken
Een restaurant in een kleine kas, gevuld met mensen. Vlak naast de kas staat een oude industriële vuurtoren.

Blijven slapen

Wat dacht je van een overnachting in een fort? of in een bed and breakfast in of rond een vestingstad? Kamperen in het waterliniegebied kan natuurlijk ook. Kom slapen op een unieke plek in de Hollandse Waterlinies met behulp van onze tips voor jouw overnachting. 

Alle overnachtingsmogelijkheden
Een man en een vrouw staan in hun badjassen op een Frans balkonnetje, gemaakt in een oud raamkozijn van een bakstenen fort. Ze kijken uit over de binnenplaats.