Duik de geschiedenis in

Fort Pannerden

Vlakbij de Duitse grens, daar waar de Rijn zich splitst in de Waal en het Pannerdensch Kanaal, vind je Fort Pannerden. Het fort is een zogenaamd sperfort: het kon aan alle kanten verdedigd worden. Op het verdedigingswerk vind je vele kazematten, batterijen, verschillende verdiepingen en binnenplaatsen. Fort Pannerden verdedigde het Pannerdensch Kanaal, maar moest ook voorkomen dat vijanden de rivieren konden afdammen. Als dat laatste zou gebeuren, kon de waterlinie zonder water voor de inundatie komen te zitten. Daarom wordt het fort ook wel de 'kraan' van de Nieuwe Hollandse Waterlinie genoemd. Vandaag de dag vind je in het fort zelf een museum, en is de prachtige omgeving vol natuur de moeite van het bezoeken meer dan waard!

Breng een bezoek aan Fort Pannerden

Fort Pannerden biedt een geweldige dag uit voor jong en oud. Ga mee op expeditie door het fort met soldaat Willem Derksen, beluister de verrassende verhalen van de bewoners van het fort, wandel de historische belevingstocht of ga op pad met een expert die alles weet. Schiet met het grootste kanon van het fort, bekijk een film over de roerige geschiedenis of kijk rond op het unieke uitzichtspunt. 

Bezoek het fort
Een groep kinderen rent door een gang van baksteen in een fort.

Wandelen en fietsen - rond Fort Pannerden

Verken De Klompenwaard

Voorheen werd dit gebied gebruikt voor landbouw, maar in 1999 is het land teruggegeven aan de natuur. Sindsdien vind je hier zelfredzame kuddes runderen en Konikpaarden, die De Klompenwaard begrazen. De rivier heeft in dit gebied meer ruimte gekregen. In de nevengeul zetten vissen hun eieren af en de bever heeft zich er gevestigd. Ook kun je hier het ijsvogeltje spotten. Je mag hier vrij struinen buiten de paden en je kunt er fietsen. Rond Fort Pannerden vind je natuurgebied De Klompenwaard, dat onderdeel uitmaakt van de Gelderse Poort. Langs de oevers van de rivier komt 's zomers een prachtige bloemenpracht tot bloei. 

Verken de Klompenwaard
Een groot roodbehaard rund met een kalf staat in een groene omgeving.

Eten en drinken - op en om het fort

Kom kamperen in de buurt van Fort Pannerden

In de buurt van Fort Pannerden zijn verschillende campings. Vlakbij in Gendt ligt aan de Waal camping de Waalstrand. Geniet hier vanaf je kampeerplek van de langs varende schepen op de Waal of breng een bezoek aan het vlakbij gelegen Kasteel Doornenburg.

In Aerdt, aan de overkant van het Pannerdenskanaal, vind je klienschalige camping De Rijnstrangen. Je kunt hier heerlijk genieten in het hart van natuurgebied De Gelderse Poort. Er is hier rust, ruimte en water. Je kunt vanuit hier goed fietsen en wandelen in de unieke beschermde natuurgebieden. Op De Rijnstrangen vind je 25 kampeerplaatsen en 2 luxe appartementen. 

een witte caravan in een groen grasveld omgeven door veel heggen.

Bezoeken - op en rond Fort Pannerden