Duik de geschiedenis in

In de buurt van

De steden in de Hollandse Waterlinies zijn een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de forten, vestingen, sluizen en groepsschuilplaatsen in de buurt. Of je nu gaat voor een wereldstad als Amsterdam of juist voor een kleinere, sfeervolle en karakteristieke plaats als Leerdam of Culemborg, er is voor iedereen een goed beginpunt om de Hollandse Waterlinies te gaan verkennen. 

 • Purmerend

  Purmerend

  Boven de hoofdstad vind je een bijzonder landschap: Laag Holland. Midden in dit gebied, omringd door innovatieve forten en droogmakerijen zoals de Beemster, ligt Purmerend.

  Kom naar Purmerend

 • Zaandam

  Zaandam

  Denk jij bij de Zaanstreek vooral aan molens, Zaanse huisjes en Verkade? Deze stad heeft zoveel meer te bieden. Een aantal prachtige waterlinieforten van de Stelling van Amsterdam bijvoorbeeld!

  Bezoek Zaandam

 • Amsterdam

  Amsterdam

  De Stelling van Amsterdam Sluit zich als een harnas om de hoofdstad. Laat de drukte van de stad achter je en omarm de openheid van het landschap rond de forten.

  De waterlinies rond Amsterdam

 • Haarlem

  Haarlem

  Laat de drukte van Haarlem achter je en geef je over aan het water, het groen en de forten in de omgeving. Bezoek het unieke forteiland IJmuiden of het water en het weelderige groen van Spaarnwoude en de Haarlemmermeer

  Verken forten rond Haarlem

 • Aalsmeer

  Aalsmeer

  Rondom Aalsmeer, het bloemendorp aan de Westeinderplassen, zijn de forten van de Stelling van Amsterdam volop aanwezig.

  Bezoek Aalsmeer

 • Hilversum

  Hilversum

  Verken de Gooi en Vechtstreek waar betonnen forten van de Stelling van Amsterdam worden afgewisseld met de ronde, bakstenen torenforten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

  Verken de forten rond Hilversum

 • Utrecht

  Utrecht

  Wist je dat de Domstad ook een echte waterliniestad is? In en om het 'stadsie' liggen vele forten, groepsschuilplaatsen, kanalen en sluisjes die vroeger zorgden dat de vijand uit het oosten buiten de deur bleef.

  De waterlinie rond Utrecht

 • Culemborg

  Culemborg

  In de Betuwe vind je de oude vrijstad Culemborg. Vlak buiten de stad, rond de rivieren de Lek en de Linge, vind je de forten, sluizen en groepsschuilplaatsen van de Hollandse Waterlinies. 

  Kom naar Culemborg

 • Leerdam

  Leerdam

  Het gezellige Leerdam heeft veel te bieden op het gebied van de glasindustrie en geschiedenis. Vlak buiten de stad vind je een aantal prachtige elementen die je herinneren aan de historie van de Hollandse Waterlinies. 

  Bezoek Leerdam

 • Gorinchem

  Gorinchem

  In de prachtige vestingstad Gorinchem is de geschiedenis goed bewaard gebleven. Maak een wandeling over de bewaard gebleven vestingwallen en bewonder de vele verdedigingswerken.

  Meer over Gorinchem