Duik de geschiedenis in

In de buurt van

De steden in de Hollandse Waterlinies zijn een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de forten, vestingen, sluizen en groepsschuilplaatsen in de buurt. Of je nu gaat voor een wereldstad als Amsterdam of juist voor een kleinere, sfeervolle en karakteristieke plaats als Leerdam of Culemborg, er is voor iedereen een goed beginpunt om de Hollandse Waterlinies te gaan verkennen. 

Purmerend

Purmerend Een toegangsweg tot een fort met een houten hek. Achter het hek is duidelijk het betonnen fort te zien, omgeven door bomen.

Boven de hoofdstad vind je een bijzonder landschap: Laag Holland. Midden in dit gebied, omringd door innovatieve forten en droogmakerijen zoals de Beemster, ligt Purmerend.

Zaandam

Zaandam Een waterpartij met daarachter een betonnen fort omgeven door groen.

Denk jij bij de Zaanstreek vooral aan molens, Zaanse huisjes en Verkade? Deze stad heeft zoveel meer te bieden. Een aantal prachtige waterlinieforten van de Stelling van Amsterdam bijvoorbeeld!

Amsterdam

Amsterdam Een fort op een eiland, omgeven door water. bovenop het fort vallen de twee metalen koepels goed op.

De Stelling van Amsterdam Sluit zich als een harnas om de hoofdstad. Laat de drukte van de stad achter je en omarm de openheid van het landschap rond de forten.

Haarlem

Haarlem Forteiland Ijmuiden vanuit de lucht met zicht op zee.

Laat de drukte van Haarlem achter je en geef je over aan het water, het groen en de forten in de omgeving. Bezoek het unieke forteiland IJmuiden of het water en het weelderige groen van Spaarnwoude en de Haarlemmermeer

Aalsmeer

Aalsmeer Een betonnen fort achter een houten hek, in het gras.

Rondom Aalsmeer, het bloemendorp aan de Westeinderplassen, zijn de forten van de Stelling van Amsterdam volop aanwezig.

Hilversum

Hilversum Een vrouw met haar fiets staat op een brug voor een rond, bakstenen fort.

Verken de Gooi en Vechtstreek waar betonnen forten van de Stelling van Amsterdam worden afgewisseld met de ronde, bakstenen torenforten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Utrecht

Utrecht Een groep bezoekers wordt rondgeleid op het fort bij Rijnauwen, bij het reduit dat overgroeid is met planten.

Wist je dat de Domstad ook een echte waterliniestad is? In en om het 'stadsie' liggen vele forten, groepsschuilplaatsen, kanalen en sluisjes die vroeger zorgden dat de vijand uit het oosten buiten de deur bleef.

Culemborg

Culemborg Een bakstenen fort, omgeven door groen tegen de ondergaande zon.

In de Betuwe vind je de oude vrijstad Culemborg. Vlak buiten de stad, rond de rivieren de Lek en de Linge, vind je de forten, sluizen en groepsschuilplaatsen van de Hollandse Waterlinies. 

Leerdam

Leerdam Twee fietsers fietsen op een asfalt fietspad voorbij een oud bakstenen fort omgeven door groen.

Het gezellige Leerdam heeft veel te bieden op het gebied van de glasindustrie en geschiedenis. Vlak buiten de stad vind je een aantal prachtige elementen die je herinneren aan de historie van de Hollandse Waterlinies. 

Gorinchem

Gorinchem Een waterpartij met daarop een veerpont, op de achtergrond een vestingstad met daar bovenuit een hoge kerktoren.

In de prachtige vestingstad Gorinchem is de geschiedenis goed bewaard gebleven. Maak een wandeling over de bewaard gebleven vestingwallen en bewonder de vele verdedigingswerken.