Duik de geschiedenis in

Laag Holland

Maar liefst 10 forten liggen verstop in het bijzondere landschap van Laag Holland. Zij vormen een belangrijk deel van de bovenring van de Stelling van Amsterdam. Van Edam tot Uitgeest heeft zich hier een bijzonder landschap gevormd dat ook wel Laag Holland wordt genoemd. Van veenpolders met veel water en stromen tot het landschap van droogmakerijen, zoals het UNESCO Werelderfgoed droogmakerij De Beemster. Hier verrijken stoere stolpboerderijen en forten het landschap. De forten in dit typisch Hollands landschap zijn de laatste forten die voor de Stelling zijn gebouwd, voorzien van de toen modernste techniek en gemakken.

Fort K'ijk

In Belevingscentrum Fort K'IJK komen natuur en het strategische landschap in de Stelling van Amsterdam tot leven. Beleef hier hoe de Stelling eerst de mens en later het landschap beschermde. Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen je via een audiotour mee op reis. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen. 
 

Ontdek Fort K'ijk
Zicht op Fort K'ijk

LAW paden in Laag Holland - Waterliniepad en Noord-Hollandpad

In het gebied van Laag Holland loopt etappe 1 Volendam - Halfweg (18,4 km) en etappe 2 Halfweg Krommenie (20 km) van het Waterliniepad.  Ook loopt hier de 15 km lange etappe 11 van Akersloot tot Krommenie van het Noord-Hollandpad de Stelling binnen. Dit pad wordt ook wel het Pieterpad van Noord-Holland genoemd.
Etappe 2 Krommenie van het Waterliniepad en etappe 11 van het Noord-Hollandpad overlappen elkaar in dit gebied. Een wandeling ideaal voor vogelliefhebbers. In combinatie met een bezoek aan het magische vogelkijkpunt van Fort K'ijk maak je deze vogelwandeling compleet.

 

Forten vol historie en bijzondere natuur

Vuurtoreneiland

Verrukkelijk en duurzaam dineren op het Vuurtoreneiland. Omgeven door water, stilte, licht en lucht ben je er écht even uit. Het Vuurtoreneiland ligt in het IJmeer net uit de kust van de polder IJdoorn bij Durgerdam. De batterijen op dit eiland en op de kust bij Diemerdam zorgde er samen met forteiland Pampus voor, dat de vijand Amsterdam niet kon benaderen via deze kant van het Noord-zeekanaal. 

Ontdek Vuurtoreneiland
Een groene omgeving met daarin twee betonnen gebouwen. Op de achtergrond zie je een kleine vuurtoren en water. Ook loopt er een kudde geiten op het eiland.

Varen - in Laag Holland

Wandelen en fietsen in de regio Laag Holland

Hoogtepunten - in het gebied van Laag Holland