Duik de geschiedenis in

Laag Holland

Maar liefst 10 forten liggen verstop in het bijzondere landschap van Laag Holland. Zij vormen een belangrijk deel van de bovenring van de Stelling van Amsterdam. Van Edam tot Uitgeest heeft zich hier een bijzonder landschap gevormd dat ook wel Laag Holland wordt genoemd. Van veenpolders met veel water en stromen tot het landschap van droogmakerijen, zoals De Beemster. Hier verrijken stoere stolpboerderijen en forten het landschap. De forten in dit typisch Hollands landschap zijn de laatste forten die voor de Stelling zijn gebouwd, voorzien van de toen modernste techniek en gemakken.

Fort K'ijk

In Belevingscentrum Fort K'IJK komen natuur en het strategische landschap in de Stelling van Amsterdam tot leven. Beleef hier hoe de Stelling eerst de mens en later het landschap beschermde. Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen je via een audiotour mee op reis. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen. 
 

Ontdek Fort K'ijk
Zicht op Fort K'ijk

Forten vol historie en bijzondere natuur

Vuurtoreneiland

Verrukkelijk en duurzaam dineren op het Vuurtoreneiland. Omgeven door water, stilte, licht en lucht ben je er écht even uit. Het Vuurtoreneiland ligt in het IJmeer net uit de kust van de polder IJdoorn bij Durgerdam. De batterijen op dit eiland en op de kust bij Diemerdam zorgde er samen met forteiland Pampus voor, dat de vijand Amsterdam niet kon benaderen via deze kant van het Noord-zeekanaal. 

Ontdek Vuurtoreneiland
Vuurtoreneiland met zomerrestaurant en de vuurtoren.

Wandelen, fietsen en varen - in Laag Holland

Beemster Fortenfietsroute

Beemster Fortenfietsroute Zicht op de Beemster vanaf Fort bij Spijkerboor

Spring op de fiets en verken niet alleen de Hollandse Waterlinies, maar ook het UNESCO Werelderfgoed Droogmakerij de Beemster.

Startpunt Waterliniepad

Startpunt Waterliniepad Wandelaars op Fort aan de Jisperweg

Het Waterliniepad is een 350 kilometer lang wandelpad die start in Edam en loopt langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Vaarrondje rond Krommeniedijk - Uitgeest

Vaarrondje rond Krommeniedijk - Uitgeest een betonnen fort gefotografeerd vanuit de lucht. Het fort is overgroeid met gras en heeft een fortgracht. Om het fort heen is de weidsheid van het landschap goed zichtbaar.

Vaarroute door natuurgebied Ham en Crommenije.

Hoogtepunten - in het gebied van Laag Holland