Duik de geschiedenis in

Forten in de buurt van Aalsmeer

Rondom Aalsmeer, het bloemendorp aan de Westeinderplassen, zijn de forten van de Stelling van Amsterdam volop aanwezig. Dwars door dit gebied loopt de unieke, 12 kilometer lange Geniedijk, die vroeger het noordelijke gedeelte van de Haarlemmermeer drooghield als het gebied rond Amsterdam onder water gezet werd. 

Fort van Hoofddorp

In het hart van Hoofddorp ligt het Fort van Hoofddorp als een verborgen schat. Het verdedigingswerk en het terrein er omheen zijn na een grote verbouwing opengesteld voor het publiek. Er vinden voorstellingen plaats in het openluchttheater en exposities in de voormalige vertrekken en de kazemat. In restaurant Fort Noxx kun je lunchen, borrelen en dineren in historische entourage. Het fortterrein is altijd gratis toegankelijk.

Lees meer over het Fort van Hoofddorp
Een betonnen fort tegen een zwaar bewolkte lucht. Op de voorgrond rietkragen.

Fort bij Aalsmeer

Wist je dat tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen geallieerde, Duitse en Nederlandse vliegtuigen zijn neergestort in en rondom de Haarlemmermeer? Het verhaal over deze crashes wordt verteld in het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum '40-'45 in het Fort bij Aalsmeer. Ook kun je regelmatig mee op een rondleiding over de historie van het fort, waarbij je in delen van het verdedigingswerk komt die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor bezoekers van het museum. 

Kom alles te weten over het Fort bij Aalsmeer
Een betonnen fort achter een houten hek, in het gras.

Fort bij de Kwakel

In het Fort bij de Kwakel kun je terecht voor een drankje of een feestje, hier is namelijk Bar het Fort gevestigd. Ook voor een spannende activiteit ben je bij Fort bij de Kwakel aan het juiste adres. In het verdedigingswerk kun je namelijk de escaperoom Fort K spelen. Ga met een team van maximaal 8 personen de uitdaging aan om het fort binnen te dringen en te infiltreren in het geheime genootschap 'Activae Aqua Alsmare'. Lukt het jou?

Meer over Fort bij de Kwakel
Een betonnen fort, gefotografeerd vanaf de overzijde van een houten brug.

Fort aan de Drecht

voor een heerlijke pannenkoek ben je aan het juiste adres bij Fort aan de Drecht in de Uithoornse polder. Waar vroeger soldaten sliepen vinden nu verschillende bedrijven onderdak, zoals een wijnhandel, creatieve zelfstandigen en ... het Pannenkoekenfort! Extra leuk is dat de namen van de verschillende pannenkoeken verwijzen naar het militaire verleden van het fort. Kom hier heerlijk eten met het hele gezin: de kinderen kunnen zich uitleven in de Peter Pan speelkamer. 

Lees meer over Fort aan de Drecht
Pannenkoeken Fort in Uithoorn Fort aan de Drecht

Alle waterlinielocaties - in de buurt van Aalsmeer