Duik de geschiedenis in

Blijven slapen

Slapen op een unieke plek: dat kan in de Hollandse Waterlinies. Kom overnachten in een fort, vestingstad of kasteel! Van camping tot B&B en van floating lodge tot een resort, ons UNESCO werelderfgoed biedt voor ieder wat wils. Wij zetten de mogelijkheden per regio voor je op een rij.

Rond Amsterdam

In de Stelling van Amsterdam, die de hoofdstad als een warme en beschermende mantel omhelst, vind je een aantal fijne locaties om te overnachten. Wat dacht je van Fort Resort Beemster in het Fort aan de Nekkerweg, waar je je overnachting kunt combineren met een ontspannend saunabezoek en een heerlijk diner in het oude fort? Niet ver daar vandaan, in het Fort Benoorden Purmerend, is B&B het Forthuisje gevestigd. Wat lager gelegen, waar de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie elkaar ontmoeten, kun je avontuurlijk overnachten in een Floating Lodge bij Fort bij Uitermeer of op Forteiland Pampus. Hier vind je de unieke B&B het Mistklokhuisje en de Pampus Camping. 

Rond Utrecht

In het noordelijke gedeelte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, in het Vechtplassengebied en rond de stad Utrecht, zijn een aantal overnachtingsparels te vinden voor avonturiers. Zo kun je op Fort Spion je tentje opzetten of overnachten in het bomvrije wachthuis. Iets zuidelijker, op het terrein van Fort aan de Klop, kun je op fietsafstand van de Utrechtse binnenstad kamperen. Voor meer luxe kan je aan de zuidkant van Utrecht overnachten in een Waterlinie lodge. Op Fort Werk aan de Korte Uitweg, op het Eiland van Schalkwijk, is een oase voor kampeerliefhebbers. Wil je liever in een bed slapen? Dan is de mini B&B van Bij de Fortwachter in Nieuwegein iets voor jou. Aan de andere kant van de rivier de Lek vind je Fort Everdingen. Naast een fijne overnachtingsplek voor campers is hier ook een bierbrouwerij en proeflokaal gevestigd. 

Beneden de rivieren

Gastvrijheid is het toverwoord in het bourgondische zuidelijke gedeelte van de Hollandse Waterlinies. Hier vind je het prachtige Fort Vuren waar de mogelijkheden eindeloos zijn: van hotel en Bed and Breakfast tot fortlodges, kamperen en 'glamperen'. Aan de andere zijde van de rivier de Waal vind je appartement Kazemat Zus in vestingstadje Woudrichem. In deze compleet uitgeruste accomodatie staat privacy centraal. Niet ver daar vandaan kun je wel heel bijzonder overnachten in de 'Suite and Breakfast' van Slot Loevestein. Over unieke locaties gesproken! De hekkensluiter (maar zeker niet de minste!) is de B&B in Fort Bakkerskil. Vanuit hier wandel of fiets je zo de prachtige natuur van de Biesbosch in. 

Alle overnachtingsmogelijkheden - in de Hollandse Waterlinies