Duik de geschiedenis in

Forten & musea bezoeken

In de Hollandse Waterlinies vind je wel 21 musea, verspreid over het hele gebied. Veel musea zijn gevestigd in forten, maar ook kastelen en transformatorhuisjes zijn omgetoverd tot plekken waar je heel veel kunt leren. De meest uiteenlopende thema's komen aan bod: van de waterlinies tot oorlogsgeschiedenis, kunst, natuur en navigatie. Hieronder stellen we de verschillende locaties aan je voor. Weet jij al welk museum je wil bezoeken?

 • Fort bij Spijkerboor

  Fort bij Spijkerboor Een metalen koepel met daarin twee kanonnen op een betonnen fort.

  Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt het grootste fort van de Stelling van Amsterdam, Fort bij Spijkerboor. Kijk je ogen uit tijdens een rondleiding langs munitiekamers, kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut!

  Kijk je ogen uit op Fort bij Spijkerboor

 • Fort K'ijk

  Fort K'ijk Een waterpartij met daarachter een betonnen fort omgeven door groen.

  Beleef de historie van de Stelling van Amsterdam en ervaar de inundatie. In Fort K'ijk komen de natuur en het strategische landschap van de Stelling van Amsterdam tot leven. Beleef hier hoe de Stelling eerst de mens en later het landschap beschermde. 

  Ontdek Fort K'ijk

 • Fort aan den Ham

  Fort aan den Ham Een betonnen fort omgeven door water, bomen en riet tegen de ondergaande zon.

  Stap terug in de tijd van soldaten en officieren in het grotendeels gereconstrueerde Fort aan den Ham. In het fort vind je ook exposities over de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, de invasie van 1799, de slag bij Castricum en de Linie van Beverwijk

  Kom op bezoek in Fort aan den Ham

 • Fort bij Veldhuis

  Fort bij Veldhuis Een betonnen fort met daarvoor bossages. In de bomen hangen twee vlaggen. Op het fort staat geschreven: Fort Veldhuis.

  In het Fort bij Veldhuis vind je Luchtoorlogmuseum Arg '40-45. In het fort is een tentoonstelling van allerlei objecten die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. 

  Leer meer over Fort bij Veldhuis

 • Kunstfort bij Vijfhuizen

  Kunstfort bij Vijfhuizen Een betonnen fort met daarvoor een fortgracht. In de gracht is een wit, kunststof kunstwerk geplaatst.

  Beleef kunst, cultuur en natuur in één tijdens een bezoek aan het Kunstfort bij Vijfhuizen! Bezoek de wisselende kunsttentoonstellingen rond thema's als klimaat, landschap en grenspolitiek.

  Kom cultuursnuiven op het Kunstfort

 • Fort van Hoofddorp

  Fort van Hoofddorp Een betonnen fort tegen een zwaar bewolkte lucht. Op de voorgrond rietkragen.

  Bij het Fort van Hoofddorp zijn de sporen van de Stelling van Amsterdam nog zichtbaar, zoals de Geniedijk, de fortbatterijen en de damsluis. Bezoek het educatief centrum of eet een hapje in restaurant Fort Noxx. 

  Bezoek het Fort van Hoofddorp

 • Fort bij Aalsmeer

  Fort bij Aalsmeer Een betonnen fort achter een houten hek, in het gras.

  In het Fort bij Aalsmeer zit het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum '40-'45. Hier kom je alles te weten over neergestorte vliegtuigen, verzet, onderduikers en het Bureau Bijzondere Opdrachten. 

  Ontdek Fort bij Aalsmeer

 • HEMbrugterrein

  HEMbrugterrein Een bakstenen huisje met daarin museale objecten tentoongesteld.

  Op het Hembrugterrein werd de munitie gemaakt waarmee de forten werden voorzien. Nu wordt de verbeelding geprikkeld en de geschiedenis zichtbaar in het Hembrug Museum.

  Maak kennis met het Hembrug Museum

 • Forteiland Pampus

  Forteiland Pampus Kinderen zitten boven op een metalen koepel op een fort.

  Forteiland Pampus vertelt vele verhalen over het verleden, heden en de toekomst. Vlieg mee met een heuse ballonvaart over de Stelling van Amsterdam en maak kennis met de militaire verhalen van het fort. 

  Verken Pampus

 • Rijksmuseum Muiderslot

  Rijksmuseum Muiderslot Kinderen lopen door het gras naar een betonnen bouwwerk. Op de achtergrond een kasteel.

  Waan je voor één dag een ridder of jonkvrouw in deze middeleeuwse waterburcht! Op het kasteelterrein vind je het waterschild: ontdek hier hoe het Muiderslot Nederland eeuwenlang verdedigde met water. 

  Ga op bezoek in het Muiderslot