Duik de geschiedenis in

Vestingdriehoek

Rond de rivier de Waal en de Merwede vind je de vestingsteden Woudrichem en Gorinchem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Samen vormen zij de Vestingdriehoek. Vanuit hier werden sluizen, rivieren en het achterliggende land beschermd. Nu is dit een gebied waar je volop kunt genieten: verken de karakteristieke vestingstadjes, leer de geschiedenis kennen in het kasteel of maak een fijne wandeling of fietstocht door het gebied waarbij je de rivier oversteekt met het pontje. 

Maak een rondje met het pontje

De veerpont van Riveer is het vervoersmiddel pur sang in de Vestingdriehoek. Al fietsend, wandelend en varend ontdek je het beste van het rivierenlandschap rond de vestingsteden. Met de veerponten als verbindende factor liggen alle locaties zó binnen handbereik: van pontje naar vesting en van terrasje naar fort. 

Bekijk de website van veerdienst Riveer
Aanleg stijger Riveer | Buiten de Waterpoort | Gorinchem City Marketing

Locaties - in de Vestingdriehoek

Eten en Drinken - aan de Waal

Fiets het rondje Loevestein

Fiets langs gemalen, sluizen, molens, batterijen, kazematten, forten en vestingsteden in het zuidelijke deel van de Hollandse Waterlinies. Hier beleef je het verleden en kom je te weten wat het hedendaagse waterbeheer inhoudt. 

Fiets het rondje Loevestein
Een vrouw op een fiets fietst langs de vestingwal van een oud stadje.

Wandelroutes - rond de drie vestingen

Slapen - rond de Waal

Slot Loevestein en het Munnikenland

Slot Loevestein bestaat al sinds 1357. Ridder Dirc Loef van Horne liet het slot bouwen en organiseerde er rooftochten. Later werd het kasteel een staatsgevangenis, vooral bekend door de ontsnapping van Hugo de Groot in 1621. Toen Slot Loevestein onderdeel ging uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, beschermde het onder andere de Zuidelijke Waaldijk. Rond het slot ligt het Munnikenland. Grote grazers zoals konikpaarden en rode geuzen lopen hier vrij rond. Ook jij hoeft niet op de paden te blijven! Bij hoogwater krijgt de Waal meer ruimte in het Munnikenland. Waar vroeger land onder water werd gezet om de vijand tegen te houden, loopt het land nu gecontroleerd over om overstromingen tegen te houden. 

Lees meer over Slot Loevestein

Highlights - in de Vestingdriehoek