Duik de geschiedenis in

Kids

In de Hollandse Waterlinies is genoeg te beleven voor kleine bezoekers: van een ontdekroute rond een fort tot lekker ravotten in het Waterliniemuseum of op Forteiland Pampus, tot speciale workshops.

In de Stelling van Amsterdam

In de Stelling van Amsterdam is veel leuks te beleven voor kinderen. In Fort K'ijk leren de jongste bezoekers spelenderwijs alles over de natuur en het landschap van de Stelling. Steek de monding van het Noordzeekanaal over en breng een bezoek aan Forteiland IJmuiden. In de zomer kun je hier meedoen aan stoere doe-dagen voor gezinnen. Ook op dat andere forteiland - Pampus - komen de jongste bezoekers goed aan hun trekken. Verken de geheime gangen van het fort en maak een rondvlucht over de Stelling van Amsterdam. Het Fort bij Edam heeft regelmatig leuke activiteiten voor kinderen. Ook is deze locatie zeer geschikt om een kinderfeestje te vieren. Waar je dit ook heel goed kunt doen is in het KidsFort bij Marken-Binnen en in de kidsescaperoom 'Het Kanon' in het Fort bij Uitermeer. Natuurlijk mag ook het Muiderslot niet ontbreken in dit lijstje: een spannend bezoek aan een middeleeuws kasteel!

Verklede kinderen bij een kasteel Twee meisjes spelen samen in een binnenruimte in een fort. Kinderen spelen op een forteiland omgeven door veel beton.

In de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Een aantal locaties in de Nieuwe Hollandse Waterlinie bieden groot plezier voor jong en oud. Kom bijvoorbeeld eens kijken hoe een echt kanon wordt afgeschoten tijdens een schuttersdag in het Vestingmuseum Naarden. In het Waterliniemuseum kun je in een levensechte schommel over de Nieuwe Hollandse Waterlinie schommelen. Ook organiseert het museum regelmatig speciale kindertentoonstellingen. In Geofort leren kinderen alles over de aarde, van klimaat en energie tot water. Zelf doen staat hier voorop. In Slot Loevestein krijg je de sleutel van het kasteel en kun je alles leren over de geschiedenis van het slot. Ook Fort Pannerden mag niet ontbreken in dit lijstje: hier kun je op een heuse expeditie door het fort. Ook biedt het fort verschillende kinderfeestjes aan. 

Een groep kinderen staat op een houten vlot op het water en trekken zichzelf naar de overkant. Twee kinderen zitten in een speciale experience met een schommel en een VR-bril in het Waterliniemuseum. Een groep kinderen speelt een spel in een waterbak voor in een kasteeltuin.

Kinderroutes

Wil je liever de natuur verkennen met je kinderen en tegelijkertijd spelenderwijs iets leren over de geschiedenis van de Hollandse Waterlinies? Dan is een kidsroute iets voor jou! Kies een van de volgende routes:

Een groepje kinderen loopt door een ondergrondse tunnel in Noorderpark Ruigenhoek

Fortensafari's

Tijdens een fortensafari ga je op een spannend avontuur en beleef je bijzondere plekken in de Hollandse waterlinies. Er zijn safari's voor jong en oud. Trek je oude kleren aan en ga erop uit door moerassen, langs grote grazers of in de schemering. Een Fortensafari wordt begeleid door een boswachter. In de agenda op deze website vind je de meest actuele Fortensafari's. Wil je liever zelf op pad? Gebruik de Fortensafari Speurkaart. Hierop zijn allerlei planten, vogels, zoogdieren, kriebelbeestjes, amfibiën en reptielen beschreven die je rond de forten kunt vinden. Speur je mee?

Bekijk de agenda
Een boswachter leidt een groep kinderen rond door een loopgraaf op een fort.

Speel een potje Hollandse Waterlinies

Lekker spelen en tegelijkertijd van alles leren over het leven op een fort en de werking van de Hollandse Waterlinies? Speel dan het Potje Hollandse Waterlinies. Dit spel speel je als ganzenbord. Je hebt er eén dobbelsteen voor nodig en voor elke speler een pion. Het spel en de spelregels zijn via de oranje knop te downloaden. Veel speelplezier!

Download het spel hier
Een afbeelding van een speelbord met genummerde vakjes in de vorm van het tracé van de Hollandse Waterlinies.