Duik de geschiedenis in

De mooiste forten in de buurt van Purmerend

Boven de hoofdstad vind je een bijzonder landschap: Laag Holland. Midden in dit gebied, omringd door veenpolders met veel water en droogmakerijen zoals de Beemster, ligt Purmerend. Rond deze stad verrijken stoere stolpboerderijen en forten het landschap. De forten in dit gebied behoren tot de meest innovatieve forten van de Stelling van Amsterdam, één van de twee verdedigingslinies in de Hollandse Waterlinies.

Fort bij Edam

Het Fort bij Edam is zeer goed bewaard gebleven. Tijdens een bezoekje ga je echt terug in de tijd: de gigantische kookketels en de boiler in de keuken zijn nog aanwezig. Buiten het fort kun je het bijna onaangetaste schootsveld en inundatiegebied bewonderen. Een groot gedeelte van het jaar is het fort te bezoeken, zowel individueel als in groepsverband. Een gids vertelt je dan over de geschiedenis van het fort en de Stelling van Amsterdam Rond het fort kun je wandelen of fietsen, bijvoorbeeld door het pittoreske oude stadje Edam of de Markermeerdijk met zijn prachtige vergezichten.

Lees meer over het Fort bij Edam
Het betonnen fort bij Edam. De metalen buitendeuren staan open en boven de deur staat 'Fort bij Edam' uitgehouwen in steen. Naast de deur hangt een ouderwetse lantaarn.

Eten, drinken en slapen - in de buurt van Purmerend

Fort Resort Beemster

Fort Resort Beemster Een toegangsweg tot een fort met een houten hek. Achter het hek is duidelijk het betonnen fort te zien, omgeven door bomen.

Geniet van de luxe wellness, laat je culinair verwennen en boek een luxe suite! 

Kloeke op Fort bij Spijkerboor

Kloeke op Fort bij Spijkerboor Een groot betonnen fort met een stenen pad er omheen.

Geniet van de rust, natuur en historie bij Kloeke op Fort bij Spijkerboor. 

Theetuin Fort Spijkerboor

Theetuin Fort Spijkerboor Een metalen koepel met daarin twee kanonnen op een betonnen fort.

Geniet van een ontspannen kopje thee op een plek waar veel fiets-, wandel- en vaarroutes elkaar kruisen. 

Fort Resort Beemster

Hoe bijzonder is het om te genieten van wellness in een fort van meer dan een eeuw oud? Het kan in Fort Resort Beemster. Dit is één van de meest luxe en duurzame wellness resorts van Nederland. Je kunt hier ontspannen in de wellness, eten en drinken in het Poterne Restaurant of overnachten in een luxe kamer in de gewelven met uitzicht op de fortgracht. 

Meer informatie over Fort Resort Beemster
Zicht op mensen met handoek om door een fort raam in een sauna

Kom wandelen, fietsen en varen - rond Purmerend

 • LAW Waterliniepad

  In de buurt van Purmerend start het tracé van het LAW Waterliniepad. Verken vanuit hier de route van 350 kilometer langs het volledige UNESCO werelderfgoed.

  Bekijk de route
  LAW Waterliniepad Een groep jongens en meisjes bewondert een betonnen groepsschuilplaats omgeven door veel planten en bomen.
 • LF Waterlinieroute

  Spring in Edam op de fiets om pas in Bergen op Zoom te eindigen met de LF Waterlinieroute van meer dan 400 kilometer! Onderweg zie je vele prachtige waterlinie-elementen.

  Spring op de fiets
  LF Waterlinieroute Fort bij Spijkerboor in de verte met fietser er voor
 • Werelderfgoed in het Kwadraat

  Verken in de Beemster niet één, maar wel twee UNESCO werelderfgoederen: droogmakerij de Beemster en de Hollandse Waterlinies. 

  Bezoek dubbel werelderfgoed
  Werelderfgoed in het Kwadraat Een betonnen fort omgeven door bomen en gras.
 • Beemster Fortenfietsroute

  Vanuit hartje purmerend rij je direct de Beemsterringdijk waar je het gebied dat je vandaag gaat verkennen goed kunt overzien: droogmakerij de Beemster én de Hollandse Waterlinies!

  Beemster Fortenfietsroute
  Beemster Fortenfietsroute Het betonnen fort bij Edam. De metalen buitendeuren staan open en boven de deur staat 'Fort bij Edam' uitgehouwen in steen. Naast de deur hangt een ouderwetse lantaarn.

Fort bij Spijkerboor

Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt het Fort bij Spijkerboor. Hier sta je oog in oog met twee 10,5 cm snelvuurkanonnen in een pantserkoepel. In het fort is veel bewaard gebleven, van munitiekamers tot kanonnen. 

Bekijk wanneer het fort te bezoeken is
Vier meisjes lopen buiten bij een groot betonnen fort

Alle waterlinielocaties - rond Purmerend