Duik de geschiedenis in

De mooiste forten in de buurt van Purmerend

Boven de hoofdstad vind je een bijzonder landschap: Laag Holland. Midden in dit gebied, omringd door veenpolders met veel water en droogmakerijen zoals de Beemster, ligt Purmerend. Rond deze stad verrijken stoere stolpboerderijen en forten het landschap. De forten in dit gebied behoren tot de meest innovatieve forten van de Stelling van Amsterdam, één van de twee verdedigingslinies in de Hollandse Waterlinies.

Fort bij Edam

Het Fort bij Edam is zeer goed bewaard gebleven. Tijdens een bezoekje ga je echt terug in de tijd: de gigantische kookketels en de boiler in de keuken zijn nog aanwezig. Buiten het fort kun je het bijna onaangetaste schootsveld en inundatiegebied bewonderen. Een groot gedeelte van het jaar is het fort te bezoeken, zowel individueel als in groepsverband. Een gids vertelt je dan over de geschiedenis van het fort en de Stelling van Amsterdam Rond het fort kun je wandelen of fietsen, bijvoorbeeld door het pittoreske oude stadje Edam of de Markermeerdijk met zijn prachtige vergezichten.

Lees meer over het Fort bij Edam
Het betonnen fort bij Edam. De metalen buitendeuren staan open en boven de deur staat 'Fort bij Edam' uitgehouwen in steen. Naast de deur hangt een ouderwetse lantaarn.

Eten, drinken en slapen - in de buurt van Purmerend

Fort Resort Beemster

Hoe bijzonder is het om te genieten van wellness in een fort van meer dan een eeuw oud? Het kan in Fort Resort Beemster. Dit is één van de meest luxe en duurzame wellness resorts van Nederland. Je kunt hier ontspannen in de wellness, eten en drinken in het Poterne Restaurant of overnachten in een luxe kamer in de gewelven met uitzicht op de fortgracht. 

Meer informatie over Fort Resort Beemster
Zicht op mensen met handoek om door een fort raam in een sauna

Kom wandelen, fietsen en varen - rond Purmerend

Fort bij Spijkerboor

Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt het Fort bij Spijkerboor. Hier sta je oog in oog met twee 10,5 cm snelvuurkanonnen in een pantserkoepel. In het fort is veel bewaard gebleven, van munitiekamers tot kanonnen. 

Bekijk wanneer het fort te bezoeken is
Vier meisjes lopen buiten bij een groot betonnen fort

Alle waterlinielocaties - rond Purmerend