Duik de geschiedenis in

Praktische informatie

Waar begin je, voor je een bezoek brengt aan de Hollandse Waterlinies? Op deze pagina natuurlijk! We helpen je op weg met meer informatie over de UNESCO bezoekerscentra die het verhaal van de Hollandse Waterlinies vertellen. Ook de arrangementen in het waterliniegebied, hoe je er het makkelijkste komt en welke plekken het best te bezoeken zijn met een beperking komen aan bod. 

UNESCO bezoekerscentra

Verspreid door de Hollandse Waterlinies vind je een aantal locaties die het verhaal van het UNESCO werelderfgoed vertellen. Hier wordt tot in de puntjes uitgelegd hoe de Nederlanders het water gebruikten als wapen, waarom op de forten zijn gebouwd en waarom de leegte in het landschap van de waterlinies alles behalve toevallig is ...

Bekijk de UNESCO bezoekerscentra
Een fort op een eiland, omgeven door water. bovenop het fort vallen de twee metalen koepels goed op.

Arrangementen

Sommige verhalen leer je pas echt goed kennen als je er doorheen wandelt of fietst. Daarom zijn in de Hollandse Waterlinies verschillende (soms meerdaagse) arrangementen te boeken waarmee je linies volledig ontzorgd in je op kunt nemen, soms zelfs inclusief overnachting of een diner. 

Ontdek de waterlinie-arrangementen
Een betonnen bunker die is doorgezaagd, met een looppad tussen de twee helften door. In de bunker zit een zomers geklede vrouw. Tegen de bunker staat een blauwe fiets.

Vervoer

De Hollandse Waterlinies zijn prachtig, maar hoe kom je nou eigenlijk bij zo'n fort? Soms vraagt het plannen van de reis wat tijd en gepuzzel, maar het bezoek maakt het de moeite meer dan waard. Kijk snel verder voor onze tips voor het vinden van je weg!

Verken de vervoersmogelijkheden
Fietsers en wandelaars over een asfalt pad. Op de achtergrond is een fort te zien met veel bomen en planten er omheen.

Toegankelijkheid

Geen trappetjes of ongelijke verdiepingen en de aanwezigheid van een invalidentoilet: op bezoek gaan bij een fort is lang niet altijd vanzelfspreken voor een bezoeker met een beperking. Gelukkig zijn er een aantal locaties in de Hollandse Waterlinies waar goed rekening is gehouden met bezoekers in een rolstoel of die slecht ter been zijn. 

Lees meer over de toegankelijke forten
Een toegangsweg tot een fort met een houten hek. Achter het hek is duidelijk het betonnen fort te zien, omgeven door bomen.