Duik de geschiedenis in

Gorinchem

In de prachtige vestingstad Gorinchem is de geschiedenis goed bewaard gebleven. Maak een wandeling over de bewaard gebleven vestingwallen en bewonder de vele verdedigingswerken. Ook vlak buiten Gorinchem zijn de Hollandse Waterlinies in volle glorie te bewonderen. 

Vestingdriehoek

Rond de Waal en de Merwede vind je de vestingsteden Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Deze plekken vormen samen de Vestingdriehoek. Vanuit hier werden sluizen, rivieren en het achterliggende land beschermd. Kom de vestingstadjes verkennen, maak kennis met de geschiedenis in het kasteel of maak een mooie tocht te voet of per fiets, waarbij je de rivieren oversteekt met een pontje. 

Een waterpartij met daarop een veerpont, op de achtergrond een vestingstad met daar bovenuit een hoge kerktoren.

Wandelen en fietsen - In en om Gorinchem

Fort Vuren

Fort Vuren is een veelzijdige locatie. Zoek je een mooie plek om te overnachten? Kom dan slapen in een echte bunker, B&B of Fortlodge. Ook om lekker te eten ben je hier aan het juiste adres in restaurant de Fortwachterij. Als klap op de vuurpijl kun je hier ook het het verhaal over geallieerde piloten leren kennen in het Sky of Hope WOII- en Vliegeniersmuseum. 

Lees meer over Fort Vuren
Een groen overgroeid fort met fortgracht gefotografeerd vanuit de lucht.

Woudrichem

Woudrichem is een stoere vesting. Dwaal langs eeuwenoude gevels, bezoek de historische haven of neem plaats op een mooi terras. Bijzonder zijn Brasserie Zus en Kazemat Zus, gelegen aan het Arsenaal vlakbij de oude korenmolen. In deze overblijfselen van de waterlinietijd kun je heerlijk eten en overnachten. 
    
 

Bezoek de Vesting Woudrichem
Een vestingstad aan een rivier gefotografeerd vanuit de lucht.

Slot Loevestein

Slot Loevestein is vooral bekend als de staatsgevangenis waaruit Hugo de Groot ontstnapte, maar wist je dat heth kasteel ook onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Het slot beschermde onder andere de Zuidelijke Waaldijk. Rond het slot vind je het Munnikenland, een struingebied waar je niet op de paden hoeft te blijven. Bij hoogwater krijgt de rivier hier meer ruimte en loopt het land gecontroleerd onder water om overstromingen tegen te gaan. 

Bezoek Slot Loevestein
Een kasteel omgeven door groen tegen de ondergaande zon.

Hoogtepunten - voor Gorinchem en omgeving