Duik de geschiedenis in

Leerdam

Het gezellige Leerdam heeft veel te bieden op het gebied van de glasindustrie en geschiedenis. Vlak buiten de stad vind je een aantal prachtige elementen die je herinneren aan de historie van de Hollandse Waterlinies. 

Fort Asperen

Fort Asperen is één van de mooiste torenforten van de Hollandse Waterlinies. Op het dak van het fort is een bijzondere en kunstzinnige glaskoepel geplaatst. Laat e rondleiden door de vrijwilligers en luister naar hun boeiende verhalen. Daarnaast kun je genieten van een heerlijke lunch, borrel of diner in de genieloods of op het terras. 

Lees meer over het fort en de geschiedenis
Drone beeld van Fort Asperen

Kom wandelen of fietsen - rond Leerdam

GeoFort

Bij GeoFort draait alles om de aarde. Je leert er over energietransitie, klimaat en watermanagement. Verken aardlagen in het interactieve Science Center, verdwaal in het klimaatdoolhof of bouw de hoogste toren die tegen een aardbeving kan. Ben je klaar met ontdekken? Schuif dan aan in Restaurant de Wereldpan voor een heerlijke pannenkoek. 

Meer over GeoFort
Een groep van vijf kinderen speelt met een bol waarop een projectie van de wereld te zien is.

Diefdijklinie

De Diefdijk bestond al in de dertiende eeuw en verbindt Fort Everdingen met Fort Vuren. De dijk beschermde Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard tegen overstromingen. In de negentiende eeuw werd de dijk ingepast in de Nieuwe Hollandse Waterlinie om het water uit de Betuwe tegen te houden, want dit was een groot inundatiegebied. Ook bood de dijk dekking aan soldaten en fungeerde als uitkijkpunt. Nu kun je er prachtig over wandelen en fietsen, en de kunstwerken langs de dijk bewonderen, zoals bijvoorbeeld de doorgezaagde bunker

Meer over de Diefdijklinie
Een fietster fietst over een asfaltpad op een dijk. Langs de dijk liggen verschillende betonnen groepsschuilplaatsen.

Hoogtepunten - rond Leerdam