Duik de geschiedenis in

Natuurliefhebbers

In de Hollandse Waterlinies is voor de natuurliefhebber veel bijzondere natuur te ontdekken en te beleven. Fiets of wandel door het mooie open landschap, ga op pad met een boswachter op een van de natuurforten of bezoek Fort K'ijk dat geheel in het teken staat van de natuur in de Stelling van Amsterdam.

Op pad met de boswachter

Op een aantal forten is de natuur de baas. Om dit zo min mogelijk te verstoren zijn deze forten alleen af en toe te bezoeken met een boswachter of een gids. Kijk in de agenda voor de meest actuele informatie.

Bekijk de agenda
Twee vaders, een groep kinderen en een boswachter van Staatsbosbeheer staan in een groene, open plek op een fort. De boswachter vertelt een verhaal.

Bijzondere natuur op de forten

Na het vertrek van de laatste militairen werden de meeste forten jarenlang vergeten en kon de natuur zijn gang gaan. Hierdoor zijn een soort eilandjes ontstaan waar bijzondere planten en dieren leven. Zo leven er op Fort Rijnauwen vossen en dassen, kijk naar het verhaal van boswachter Tineke Harlaar. Op Fort bij Edam komen meer dan 180 plantensoorten voor en er groeien 18 verschillende korstmossen op de muren. Fort Hinderdam is helemaal overgenomen door de natuur en zijn van de gebouwen alleen nog ruines over. Vleermuizen overwinteren graag op forten. In de torenforten op Fort Honswijk en Fort Everdingen en ook op het grootste fort van de Stelling van Amsterdam, Fort Spijkerboor, ontstaan dan ware vleermuizen hotels. Zelf op zoek naar de bijzondere flora en fauna op de forten, gebruiken de Fortensafari speurkaart, hierop zijn allerlei planten, vogels, zoogdieren, kriebelbeestjes, amfibiën en reptielen beschreven die je op en rond de forten kunt vinden. 

Een oud, bakstenen fort overgroeid met planten en bomen. Voor het fort ligt een gracht met daarin kroos. over de gracht ligt een loopbrug.

Inundatie en vogels

Onder water zetten om de vijand tegen te houden werkt niet meer, maar de vogels vinden het wel heel fijn. Bij Fort K'ijk bij Krommeniedijk wordt elk jaar het land geinundeerd voor de weidevogels. Hoe dit werkt wordt uitgelegd door de boswachters. Op het fort is een vogelkijkkoepel en in het belevingscentrum wordt alles verteld over de natuur in de Stelling van Amsterdam. Polder Blokhoven op het Eiland van Schakwijk is het hele jaar door geinundeerd, een perfecte plek om watervogels te spotten.

Zicht op Fort K'ijk