Duik de geschiedenis in

De mooiste forten in de buurt van Haarlem

Kom tot rust in het landschap rond Haarlem. Bezoek het unieke forteiland IJmuiden of het water en het weelderige groen van Spaarnwoude en de Haarlemmermeer. Het nabijgelegen dorpje Spaarndam heeft twee forten, vele batterijen en wallen. De sluizen en het gemaal bij het dorp vervulden een sleutelpositie om het gebied te inunderen. De Haarlemmermeer, die in 1852 werd drooggelegd, wordt omringd door vier forten. 

Forteiland IJmuiden

Ben je op zoek naar een avontuurlijk uitje waar de geschiedenis voor het oprapen ligt? Maak dan de oersteek per boot naar Forteiland IJmuiden in de monding van het Noordzeekanaal in Velsen. Het forteiland is een unieke evenementen- en vergaderlocatie. Voor het publiek zijn er meerdere dagen per jaar mogelijkheden om het fort te bezoeken. Ben je op zoek naar avontuur? Dan is het Avontuurlijk Forteiland echt iets voor jou. Wil je je liever verdiepen in de historie? Ga dan mee op de rondleiding over het Historisch Forteiland. Hierbij loop je door de bunkers, het mysterieuze labyrint van ondergrondse gangen en de ziekenboeg. 

Meer informatie over Forteiland IJmuiden
Kinderen spelen op een forteiland omgeven door veel beton.

Kom wandelen, fietsen en varen - in de buurt van Haarlem

Fort Bezuiden Spaarndam

Geniet van een hapje, een drankje, het groen en het water van het meer De Mooie Nel tijdens een bezoek aan het Fort Bezuiden Spaarndam. Hier vind je Café-Terras Fort Zuid. In het fort worden regelmatig live muziek en lekkere barbecues georganiseerd. Iedere zondag van april tot en met oktober kun je mee op een vaartocht. 

Kom genieten bij Fort Bezuiden Spaarndam
Drie kinderen zitten in een rood met witte kano op het water. Op de achtergrond is een betonnen fort zichtbaar, omgeven door bomen. Voor het fort is een terras met veel mensen en rode parasols.

Fort bij de Liebrug

In het Fort bij de Liebrug vind je twee wijnimporteurs en een zadelmakerij. Het Wijn & Proeflokaal van Cas Fortezza is iedere vrijdag- en zaterdagmiddag open voor bezoekers. Hier kun je bijzondere Italiaanse wijnen, olijfolie en balsamicoazijn proeven. Ook kun je met een groep een proeverij organiseren. Wil je even uitpuffen na een fiets- of wandeltocht? Strijk dan neer bij het fort voor een borrelplankje met seizoensdelicatessen. 

Ontdek meer over het Fort aan de Liebrug
Een betonnen fort met groene luiken en twee krijtbordjes voor de deur.

Kunstfort bij Vijfhuizen

Het Kunstfort bij Vijfhuizen is een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. Tijdens een wandeling over het forteiland zie je diverse kunstwerken en gedurende het jaar zijn er verschillende internationale tentoonstellingen te bezoeken. Heb je trek gekregen na het kunstkijken? Geniet dan van een lunch in Restaurant 't Fort. De buitenruimte van het fort is dagelijks gratis toegankelijk. 

Een betonnen fort met daarvoor een fortgracht. In de gracht is een wit, kunststof kunstwerk geplaatst.

Alle waterlinielocaties - in de buurt van Haarlem