Duik de geschiedenis in

Plekken om te bezoeken

Waar vroeger soldaten gelegerd waren, kun je nu genieten van vele nieuwe bestemmingen in de Hollandse Waterlinies. In diverse forten kun je nu heerlijk eten en drinken, slapen of alles te weten komen over het (militaire) verleden van Nederland. Waan je terug in de middeleeuwen tijdens een bezoek aan één van de twee kastelen die de Hollandse Waterlinies rijk zijn. Of bezoek één van de gezellige vestingsteden: verken oude straatjes waar de tijd heeft stilgestaan en speur naar de sporen van de waterlinies. 

Forten

Wist je dat in de Hollandse Waterlinies wel 96 forten te vinden zijn? Deze indrukwekkende gebouwen van baksteen of beton werden vroeger gebruikt om kwetsbare plekken in de waterlinies te beschermen. Volg in de voetstappen van de vele soldaten die hier vroeger gelegerd waren en ontdek de diverse functies van de forten vandaag de dag! 

Verken de bezoekbare waterlinieforten

Vestingsteden

Langs de Hollandse Waterlinies sieren zes vestingsteden het landschap. Sommige van deze karakteristieke plaatsjes zijn beroemd, zoals Naarden en Gorinchem. Andere vestingen zijn kleine, verborgen parels, maar daarom zeker niet minder mooi! Struin mee door straatjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en speur mee naar de sporen van de waterlinies. 

Struin mee door kleine vestingstraatjes

Kastelen

Het Muiderslot en Slot Loevestein, de twee kastelen in de Hollandse Waterlinies spreken misschien wel het meest tot de verbeelding. Al ver voor de aanleg van de Hollandse Waterlinies boden deze plaatsen onderdak en bescherming aan edele dames en heren. Beide kastelen hadden beroemde bewoners als P.C. Hooft en Hugo de Groot. Pas later kregen de kastelen ook een rol in de Hollandse Waterlinies. Waan jij je voor één dag ridder of jonkvrouw binnen de kasteelmuren?

Maak kennis met de twee kastelen in de waterlinies

Musea

Verschillende plekken in de Hollandse Waterlinies hebben een nieuwe bestemming gekregen als museum. Soms vertellen deze musea je het verhaal over de geschiedenis van de waterlinies, maar ook andere onderwerpen passeren de revue. Wat dacht je bijvoorbeeld van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, of het geologische verhaal van onze aarde? Ontdek welke verschillende verhalen de waterlinies jou te vertellen hebben. 

Ontdek alle musea in de Hollandse Waterlinies