Duik de geschiedenis in

Iedere regio een ander verhaal

Er zijn veel verhalen te vertellen over de Hollandse Waterlinies. De rijke geschiedenis van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinies is interessant voor jong en oud. Daarom is het belangrijk om de verhalen van de Hollandse Waterlinies te blijven doorvertellen. En die verhalen zijn divers. Want op elke plek in de 200 kilometer lange waterlinies kom je wat anders tegen. Van verschillende soorten forten, sluizen, groepsschuilplaatsen en dijken tot rivieren die het de vijand soms moeilijker of juist makkelijker maakten. Iedere regio heeft zijn eigen karakteristieken.

De geschiedenis van de linie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen samen een verdedigingslinie van meer dan 200 kilometer. In oorlogssituaties kon het water worden ingezet om het westen van Nederland, het economische hart, te beschermen tegen de vijand uit het oosten. Het unieke en ingenieuze systeem van de Hollandse Waterlinies zette brede stroken land tot kniehoogte onder water. Zo werd het land onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. Tegelijkertijd was het water te ondiep voor een boot. Kortom een verdedigingssysteem van wereldformaat!

Leer meer over de geschiedenis
Drie soldaten leiden vier paarden en een kanon door een onder water gelopen gebied.

Onze missie vandaag de dag

De Hollandse Waterlinies zijn voor iedereen interessant. De missie van het UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies is dan ook dat zoveel mogelijk mensen het verhaal van de verdedigingslinies leren kennen. Op die manier kan dit verhaal wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Help jij mee het verhaal van de waterlinies in leven te houden door erover te vertellen op school, als vrijwilliger of als ondernemer in het waterliniegebied?

Ontdek alle verhalen
vier kinderen en een vader krijgen een rondleiding in een fort door de boswachter.

De Hollandse Waterlinies in de regio

Iedere plek in de 200 kilometer lange waterlinies heeft zijn eigen karakteristieken. Van verschillende soorten forten, sluizen, groepsschuilplaatsen en dijken tot rivieren die het de vijand soms moeilijker of juist makkelijker maakten. Iedere regio van de Hollandse Waterlinies heeft zijn eigen kenmerken. Op de ene plek duik je echt de geschiedenis in en op de andere plek dineer je heerlijk.

Bekijk alle regio’s
Drie betonnen gebouwen en een glazen kas vlakbij een kleine vuurtoren. Op de voorgrond loopt een kudde geiten in het gras. Op de achtergrond zie je water en een zeilboot.

Kijk en Luister - naar het verhaal van de Hollandse Waterlinies