Stellingtour

1 uur (15.0 km)
Vijfhuizen

Gebruik al uw zintuigen en reis terug in de tijd en beleef de resten van militaire techniek en vernuft van ruim een eeuw oud. Op het terrein van het Kunstfort bij Vijfhuizen vindt u verrassende kunstwerken, zoals ‘De Sluipweg’ van kunstenaar Hans van Houwelingen: een pad van grafstenen dat over de omwalling van het fort kronkelt. De schoonheid van het groene landschap doet de militaire geschiedenis van het fort bijna vergeten, maar dit was een plek bedoeld om te vechten, klaar voor de strijd. Herontdek Fort bij Aalsmeerdoor middel van filmpjes en foto's terwijl u wordt omringd door een prachtige omgeving. Combineer de verhalen van toen met de techniek van nu.

Dit ga je zien

Startpunt:

Fortwachter 1
Vijfhuizen
Navigeer naar startpunt
88
55
58
94

Eindpunt:

Aalsmeerderdijk 460
Vijfhuizen
Navigeer naar eindpunt

Beschrijving

Startpunt:

Fortwachter 1
Vijfhuizen
Navigeer naar startpunt

De StellingTour is 135 kilometer lang en daarom is deze in 6 zones opgedeeld. Elke zone is in één dagdeel prima te bezoeken. Wij raden u aan om een van de zones van te voren uit te kiezen en op uw smartphone te laden.

De Stelling van Amsterdam was bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog het modernste verdedigingswerk ter wereld. Tegelijkertijd worstelde de politiek, legerleiding en de ontwerpers met de snel voortschrijdende techniek. Het concept van een cirkel van forten, dat achter een watervlakte middels flankerend granaatvuur een ondoordringbare 'muur' van vuur en staal kon optrekken moest niet te snel verouderen.

Eindpunt:

Aalsmeerderdijk 460
Vijfhuizen
Navigeer naar eindpunt
  • 88
  • 55
  • 58
  • 94