Duik de geschiedenis in

Bekijk de kaart

Met tweehonderd kilometer aan forten, kastelen, vestingsteden, kazematten en batterijen is er altijd wel een stukje waterlinie bij jou in de buurt! Waar het dichtsbijzijnde fort voor jou is, kun je goed zien op de kaart onderaan deze pagina. Wil je specifiek op bezoek bij een fort in de Stelling van Amsterdam of de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Klik dan door naar de afzonderlijke kaarten van de twee verdedigingslinies. 

De Hollandse Waterlinies op de kaart

De Stelling van Amsterdam

Als een harnas omhelst de Stelling van Amsterdam de hoofdstad van ons land. Van het prachtige verstilde Laag Holland tot de ruige industriële IJmond en van het groene en natte Amstelland tot het gebied waar de twee waterlinies elkaar ontmoeten: in de Stelling vind je het allemaal. Bekijk welke Stellingforten bij jou in de buurt te vinden zijn en geniet van het prachtige, bijzondere erfgoed!

Bekijk de kaart van de Stelling van Amsterdam

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie kronkelt als een groene slinger van Muiden in Noord-Holland tot aan de Biesbosch in Noord-Brabant. Van het grootstedelijke Noord-Holland en Utrecht tot het landelijke en bourgondische Gelderland en Brabant: de Nieuwe Hollandse Waterlinie is rijk aan diversiteit! Op de kaart kun je zien welk waterliniefort bij jou in de buurt is.

Bekijk de kaart van de Nieuwe Hollandse Waterlinie