LF Waterlinieroute


De beste manier om het grootste geheim van Nederland te ontdekken? Op de fiets natuurlijk! Stap op je stalen ros en beleef de Hollandse Waterlinies met de LF Waterlinieroute. Deze meerdaagse fietsroute van 410 kilometer gaat langs de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Zuiderwaterlinie. 

Fiets door een uitgestrek groen en karakteristiek militair landschap, langs brede rivieren en kom tot rust op een terrasje in een van de vele karakteristieke vestingstadjes. Het prachtige liniegebied vol forten, sluizen, dijken, kanalen en bunkers leent zicht uitstekend voor een meerdaagse fietstocht. Fietsend door het oer-Hollandse landschap wisselen robuuste bouwwerken, idyllische vergezichten, bourgondische restaurants en interessante musea elkaar af. 

Verschillende reisorganisaties bieden meerdaagse fietsarrangementen door de Hollandse Waterlinies aan. Hotelovernachting en bagagevervoer zijn dan voor je geregeld. Hoe makkelijk is dat! Hieronder vind je verschillende arrangementen van reisorganisaties.

Wil je liever zelf je fietsvakantie door de waterlinies organiseren? De LF Waterlinieroute biedt je de uitgelezen mogelijkheid! Op de website van de LF Waterlinieroute vind je niet alleen de route zelf, maar ook bezienswaardigheden onderweg en verhalen van andere fietsers met leuke filmpjes. Ook kun je hier de mooie fietsgids met alle informatie  route bestellen. 

Dit ga je doen

Een jonge vrouw zit in een betonnen groepsschuilplaats die is doorgezaagd. In het midden loopt een wandelpad. Tegen de bunker staat een blauwe fiets geparkeerd.

1 Plan je eigen fietsvakantie in de Hollandse Waterlinies

Organiseer je eigen fietsvakantie door de Hollandse Waterlinies via de website van de LF Waterlinieroute! Hier vind je de volledige route, dagtrajecten, de mooiste plekken om te zien en te beleven in het waterliniegebied en ervaringen van andere fietsers. ook kun je via de website de mooie routegids voor de LF Waterlinieroute bestellen. De route voert je helemaal van Edam tot aan de Biesbosch.

Bekijk de LF Waterlinieroute

Een vrouw zit op een bankje uit te rusten langs de rivier na een fietstocht

2 Fiets in 3 dagen van Gorinchem naar Weesp of andersom met Go Local Holland

Fiets in drie dagen van Weesp naar de vestingstad Gorinchem of andersom met dit arrangement van Go Local Holland. Met deze fantastische veelzijdige route van meer dan 150 kilometer verken je forten, kastelen, loopgraven, vestingsteden, rivieren en prachtige natuur. 

Dit arrangement is inclusief overnachtingen, ontbijt en een uitgebreide routeomschrijving. 

Kosten: je boekt dit driedaagse arrangement al vanaf €130,- per persoon. 

Boek dit arrangement

Een vrouw fietst over een asfalt fietspad over een dijk. Langs de dijk liggen betonnen bunkers.

3 In 6 dagen langs de Hollandse Waterlinies met Actief door Europa

Het hoofdingrediënt van deze zesdaagse fietsvakantie? Forten! Deze route voert je langs de Stelling van Amsterdam en de Oude- en Nieuwe Hollandse Waterlinie. De dagetappes zijn ongeveer 55 kilometer lang. Je verkent de vestingstad Weesp, Muiderberg, het Muiderslot, Utrecht, de Kromme Rijn, het Waterliniemuseum, Wijk bij Duurstede, Culemborg, Fort Everdingen, Gorinchem, Nieuwkoop, Woerden en nog veel meer!

Dit arrangement is inclusief 5 overnachtingen, ontbijt, uitgebreide informatie over de route met kaarten en een bagagetransfer van hotel tot hotel.

Kosten: vanaf €530,- per persoon. 

Boek dit arrangement

Twee fietsers rijden over een fietspad, vanuit de lucht gefotografeerd met een drone. Het is een zeer groen en bosrijk gebied.

4 Fiets in 6 dagen van Weesp naar Gorinchem met Eigen-Wijze Reizen

Tijdens deze fietstocht van Weesp naar Gorinchem volg je het tracé van de Hollandse Waterlinies en passeer je vele imposante forten. De natuur heeft in dit gebied de vrije ruimte gekregen. Je verkent onder andere het Muiderslot, de vestingstad Naarden, Fort Rijnauwen, Fort bij Vechten, Wijk bij Duurstede, Culemborg, Fort Everdingen, Fort Vuren, Slot Loevestein, Gorinchem en Woudrichem. 

Dit arrangement is inclusief vijf overnachtingen op basis van logies of halfpension, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten en GPS-tracks. 

Kosten: vanaf €515,- per persoon.

Boek dit arrangement

Een fietser fiets over een asfalt fietspad omgeven door groen. Op de achtergrond zijn twee molens te zien.

5 Fiets in 7 dagen van Abcoude naar Gorinchem met Dutch Biketours

Fiets in een week door een uniek militair landschap vol dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers dwars door Nederland. De waterlinie ligt fraai verscholen in het landschap, perfect om met de fiets te ontdekken! Je verkent tijdens deze fietsreis Abcoude, Weesp, Losdrecht, Utrecht, Bunnik, Beusichem, Wijk bij Duurstede, Asperen en Gorinchem. 

Dit fietsarrangement is inclusief 6 overnachtingen in 3/4 sterrenhotels, toeristenbelasting, ontbijt, bagagevervoer, gedetailleerde routeboekjes met kaarten en toeristische informatie en GPS-tracks.

Kosten: Dit arrangement boek je vanaf €700,- per persoon

Boek dit arrangement

Een fietser staat met zijn fiets voor het poortgebouw van een fort. Boven de deur staat: Fort Honswijk.

6 Fiets in 9 dagen een rondreis door de Hollandse Waterlinies met Dutch Biketours

Forten, kastelen, loopgraven, vestingsteden, rivieren en prachtige natuur: in de Hollandse Waterlinies is van alles te beleven! Met deze rondreis van 9 dagen verken je Utrecht waar je onder andere het Waterliniemuseum vindt. Daarna vervolg je je weg langs Bunnik, het Eiland van Schalkwijk, Wijk bij Duurstede, Culemborg, Everdingen, Asperen, Gorinchem, Woerden, Abcoude, Weesp en Loosdrecht. 

Deze rondreis is inclusief 8 overnachtingen in 3/4 sterrenhotels, toeristenbelasting, ontbijt, bagagevervoer, gedetailleerde routeboekjes met kaarten en toeristische informatie en GPS-tracks.

Kosten: deze reis boek je vanaf €910,- per persoon. 

Boek deze rondreis

Een vrouw zit op een houten bankje. Tegen het bankje staat haar fiets geleund. Achter haar is een betonnen groepsschuilplaats (bunker) te zien.

7 Fiets een rondreis in 9 of 7 dagen tussen Abcoude en Gorinchem met Mozaïek reizen

De Hollandse Waterlinies herleven tijdens deze mooie fietsvakantie van 7 of 9 dagen! Deze afwisselende fietsroute gaat langs brede rivieren, prachtige veenpolders en bloeiende uiterwaarden met idyllische vergezichten. Je komt onderweg imposante forten, charmante vestingstadjes, indrukwekkende loopgraven en middeleeuwse kastelen tegen. De route voert langs Abcoude, Loosdrecht, utrecht, WIjk bij Duurstede, Asperen, Gorinchem en Woerden. 

Deze reis is inclusief 6 of 8 overnachtingen in 3/4 sterrenhotels, uitgebreid ontbijt, bagagevervoer van hotel naar hotel, routebeschrijving met kaartmateriaal en GPX-bestanden, uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie, een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse en toeristenbelasting.

Kosten: vanaf €649,- per persoon. 

Boek één van deze arrangementen

Een fietster staat met haar fiets voor de poort van een waterliniefort.

8 9-daagse fietsvakantie tussen Utrecht en Gorinchem met Ecktiv

Klinkt een rondgaande fietsvakantie langs forten, kastelen, loopgraven, vestingsteden en rivieren je als muziek in de oren? Dan is dit arrangement van Ecktiv echt iets voor jou! Je start in Utrecht waar je onder andere Fort Rijnauwen vindt (let op, zeer bepert geopend!), een van de grootste forten van de Hollandse Waterlinies. Vervolgens fiets je richting Bunnik, het Eiland van Schalkwijk, Wijk bij Duurstede, Culemborg, Asperen, Leerdam, Beusichem, Gorinchem, Woerden, Abcoude, Loosdrecht en meer!

Deze reis is inclusief 8 overnachtingen (3/4 sterrenhotels), 8 keer ontbijt, bagagevervoer van hotel naar hotel, GPS-routes, routebeschrijving en kaartmateriaal, toeristische informatie voor onderweg en toeristenbelasting.

Kosten: deze rondreis begint bij €835,- per persoon. 

Boek deze fietsvakantie

Een man in sportkleding zit uit te rusten met een bidon in zijn hand. Op de achtergrond is zijn fiets zichtbaar en een waterliniefort.

9 Ontdek het grootste geheim van Nederland met Fietsrelax

Laat je verrassen door forten, kastelen, loopgraven, vestingsteden, rivieren en prachtige natuur van de Nieuwe- én Oude Hollandse Waterlinie in de omgeving van onder andere Utrecht, Asperen, Woerden, Weesp en Loosdrecht. Met dit arrangement van Fietsrelax begin je in Bunnik, waarna je richting Wijk bij Duurstede trek. Vervolgens verken je Asperen, Gorinchem, Woerden, Abcoude, Weesp, Loosdrecht om tenslotte terug te keren in Bunnik.  

Deze reis is inclusief acht overnachtingen waarbij je kunt kiezen uit 3- of 4-sterrenhotels, acht keer ontbijt, babagevervoer, Nederlandstalige routebeschrijving, toeristische informatie voor onderweg en toeristenbelasting. 

Kosten: Deze reis begint vanaf €980 per persoon. 

Boek deze fietsvakantie

Twee fietsers staan op een brug om te kijken naar de sluizen in Vreeswijk, omgeven door veel groen en bomen.

10 Fiets langs de Hollandse Waterlinies en het Groene Hart met Fietsrelax

Maak een boeiende fietsreis langs de Hollandse Waterlinies en vang een glimp op van het Groene Hart vol vestingstadjes, molens, kastelen en moie natuur! Je verkent Utrecht, Wijk bij Duurstede, Gorinchem en Oudewater met dit arrangement van Fietsrelax.

Deze reis is inclusief vijf overnachtingen waarbij je kunt kiezen uit 3- of 4-sterrenhotels, vijf keer ontbijt, babagevervoer, Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en toeristenbelasting. 

Kosten: Deze reis begint vanaf €484 per persoon. 

Boek deze fietsvakantie

Neem alvast een kijkje