LAW Waterliniepad


Het Waterliniepad is een 350 kilometer lang Lange Afstands Wandelpad langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandelroute is doordrenkt van geschiedenis en brengt je door UNESCO werelderfgoed. Je bent altijd dicht bij de randstad, maar loopt continu door prachtige natuur.

Bij geen ander Lange Afstands Wandelpad (LAW) komen de verdedigingslinies zo goed naar voren als bij deze tocht. De vele forten, bunkers, sluizen en kanalen vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. De forten waren jarenlang gesloten voor publiek, maar hebben nu de deuren geopend. Veel van de 95 forten waar je langs loopt zijn veranderd in gastvrije pleisterplaatsen waar je terecht kunt voor een drankje, hapje of een overnachting.

Het is mogelijk om het hele Waterliniepad op te knippen in meerdere etappes. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de route in één keer te lopen. Bekijk hier de volledige route van het Waterliniepad.

Met de arrangementen van Big Walk beleef je een leuke wandeltocht langs de highlights van de Hollandse Waterlinies gecombineerd met overnachtingen in dit karakteristieke gebied. 

Dit ga je doen

Een betonnen fort met openstaande deuren. Boven de deur staat: Fort bij Edam

1 Van Volendam naar Krommenie met 1 overnachting

Wanneer je het prachtige Volendam achter je laat, overvalt je een gevoel van rust als je over de dijk naar Edam loopt. Het uitzicht op Fort bij Edam en het Ijsselmeer zal je voor altijd bijblijven! In droogmakerij de Beemster - net als de waterlinies UNESCO werelderfgoed - stap je langs stoere stolpboerderijen langs het typisch Hollandse landschap.

Deze etappe van het Waterliniepad is 38 kilometer.

Dit arrangement is inclusief bagagevervoer, ontbijt, lunchpakket, routegids, transfer naar begin- of eindpunt, boekingskosten en btw.

Kosten: vanaf €185,-

Boek dit arrangement

Een betonnen fort omgeven door groene takken

2 Van Abcoude naar Bussum met 1 overnachting

Je start deze tweedaagse wandeling met overnachting bij het oudste fort van de Stelling van Amsterdam: het fort bij Abcoude. wandel langs het prachtige riviertje het Gein langs plders, dijkjes, knotwilgen en oude boerderijen. Deze streek is een heerlijke plek voor watervogels waar ze naar hartelust kunnen foerageren. Onder weg kom je ook langs de mooie dorpje Muiderberg en het Muiderslot: een must visit!

Deze etappe van het Waterliniepad is 33 kilometer.

Dit arrangement is inclusief bagagevervoer, ontbijt, lunchpakket, bagagevervoer, routegids, transfer naar begin- of eindpunt, boekingskosten en btw. 

Kosten: vanaf €185,- voor 2 personen.

Boek dit arrangement

Een vestingstad gefotografeerd vanuit de lucht. Opvallend is de typische stervorm.

3 Van Gorinchem naar Werkendam inclusief 1 overnachting

Begin je tocht met een mooie overtocht van vestingstad Gorinchem naar Woudrichem, per veerpont over de Waal. Vanaf daar kom je langs Fort Bakkerskil, één van de meest zuidelijke waterlinieforten. Het eindpunt van de route is Werkendam, gelegen aan de rivier de Merwede. Aan het einde van de route kun je terugdenken aan de prachtige vestingen, forten, batterijen, inundatiesluizen en andere overblijfselen van de Hollandse Waterlinies. 

Deze etappe van het Waterliniepad is 36 kilometer. 

Dit arrangement is inclusief 1 overnachting, bagagevervoer, ontbijt, lunchpakket, bagagevervoer, routegids, transfer naar begin- of eindpunt, boekingskosten en btw.

 Kosten: vanaf €185,- voor 2 personen.

Boek dit arrangement

Een fort vanuit de lucht gefotografeerd.

4 Van Spaarndam naar Abcoude met 2 overnachtingen

Tijdens deze driedaagse wandelroute door het gebied van de Stelling van AMstedm wandel je vanaf Spaarndam naar het Kunstfort bij Vijfhuizen, over de Geniedijk richting het eindpunt abcoude. Onderweg wandel je langs de riviertjes de Liede, en Spaarne en de Mooie Nel, langs de oostkant van Haarlem. 

Deze etappe van het Waterliniepad is 56 kilometer.

Dit arrangement is inclusief 2 overnachtingen, bagagevervoer, ontbijt, lunchpakket, routegids, transfer naar begin- of eindpunt, boekingskosten en btw. 

Kosten: vanaf  €275,- voor 2 personen.

Boek dit arrangement

5 Van Muiderberg naar Maarssen met 2 overnachtingen

Wandel tussen bastions, torens en bolwerken tijdens deze driedaagse wandelroute in het gebied van de Hollandse Waterlinies. Onderweg passeer je de Vesting Nieuwersluis en Fort Tienhoven terwijl je over het jaagpad langs de rivier de Vecht naar Maarssen wandelt. De Vecht vormde als hoofdverdedigingslijn de grens van de inundatiegebieden aan de oostkant van de Hollandse Waterlinies. In dit gebied vind je veel landschappelijk schoon, paadjes en uitzicht over het water. Hier broeden wel 75 soorten vogels, waaronder de aalscholver.

Deze etappe van het Waterliniepad is 50 kilometer.

Dit arrangement is inclusief 2 overnachtingen, bagagevervoer, ontbijt, lunchpakket, routegids, transfer naar begin- of eindpunt en boekingskosten en btw.

Kosten: vanaf 275,- voor 2 personen.

Boek dit arrangement

Een stenen kunstwerk voor een bakstenen fort.

6 Van Maarssen naar Vreeswijk met 2 overnachtingen

Utrecht vormde een belangrijke schakel in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geen wonder dus, dat tijdens deze wandelroute telkens forten, inundatiekanaaltjes of groepsschuilplaatsen opduiken. Je wandelt langs de overs van de Vecht, waar rijke Amsterdammers vroeger hun buitenplaatsen hadden, en passeert Fort Maarsseveen, Fort aan de Klop, Fort de gagel en Fort Ruigenhoek. 

Deze etappe van het Waterliniepad is 63 kilometer.

Dit arrangement is inclusief 2 overnachtingen, bagagevervoer, ontbijt, lunchpakket, routegids, transfer naar begin- of eindpunt en boekingskosten en btw.

Kosten: vanaf €275,- voor 2 personen.

Boek dit arrangement

Een groen overgroeid fort aan een rivier, gefotografeerd vanuit de lucht.

7 Van Culemborg naar Woudrichem met 2 overnachtingen

Tijdens deze wandelroute door het zuiden van Utrecht, de lommerijke Betuwe en het puntje van Brabant passeer je vele monumenten uit de Hollandse Waterlinies. Je begint bij Fort Honswijk en Fort Everdingen, de twee Wachters aan de Lek. Daarna wandel je langs de vele vruchtenbomen in de Betuwe naar de plek waar de Maas, de Waal en de Linge elkaar ontmoeten. Hier vind je Fort Vuren, Gorinchem en het eindpunt Woudrichem: een pittoresk vestingstadje aan de Waal.

Deze etappe van het Waterliniepad is 47 kilometer.

Dit arrangement is inclusief 2 overnachtingen, bagagevervoer, ontbijt, lunchpakket, routegids, transfer naar begin- of eindpunt en boekingskosten en btw.

Kosten: vanaf €275,- voor 2 personen. 

Boek dit arrangement