Langs de Hollandse Waterlinies: bescherming door forten, sluizen en dammen
In de twaalfdelige tv-serie Langs de Hollandse Waterlinies word je meegenomen door het prachtige en bijzondere gebied van de Hollandse Waterlinies. Ga je mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden? Tijdens de uitzendingen kom je te weten dat de waterlinies bol staan van geschiedenis, innovatie, cultuur en (nieuwe) natuur!
Let op: deze aflevering beschikt niet over ondertiteling of audiodescriptie. Ben je slechthorend, doof, slechtziend of blind? In de tekst hieronder hebben we uitgelegd waar de aflevering over gaat.
Wat is een waterlinie?
Tijdens de eerste aflevering van Langs de Hollandse Waterlinies gaat presentatrice Margreet van Gils op bezoek in het Waterliniemuseum, gevestigd in het Fort bij Vechten. Hier komt ze te weten wat de geschiedenis van de waterlinies is en hoe deze precies werken. Wat is inundatie en waarom was dit zo effectief om de vijand uit het oosten af te schrikken?
Beschermen in een nieuw jasje
Na het bezoek aan het Waterliniemuseum vervolgt Margreet haar weg naar het Kunstfort bij Vijfhuizen. Hier ontmoet ze Mariken Straat van Bee Heroes, een project van Landschap Noord-Holland. Zij ontwikkelen het land rond het fort, dat onbebouwd moet blijven, voor bloemen en bijen. Zo vergroten ze de biodiversiteit: belangrijk voor mens én natuur!
Meer afleveringen en informatie
Ben je benieuwd naar de andere afleveringen van Langs de Hollandse Waterlinies? Ze zijn te vinden op deze pagina!
Langs de Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de regionale omroepen NH, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.
De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Rivierenland, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.