Duik de geschiedenis in

Langs de Hollandse Waterlinies: de forteilanden

| Eva Bleeker

In de twaalfdelige tv-serie Langs de Hollandse Waterlinies word je meegenomen door het prachtige en bijzondere gebied van de Hollandse Waterlinies. Ga je mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden? In de negende aflevering is er aandacht voor een forteiland dat een zeer strategische plek innam in de Hollandse Waterlinies en Amsterdam beschermde vanaf het water: Pampus.

Let op: deze aflevering beschikt niet over ondertiteling of audiodescriptie. Ben je slechthorend, doof, slechtziend of blind? In de tekst hieronder hebben we uitgelegd waar de aflevering over gaat. 

Pampus vroeger

Op Pampus spreekt Margreet met Bart Kuilman, directeur van Pampus Events. Hij vertelt over de geschiedenis van Pampus. Als Nederland zou worden aangevallen over het water van de Zuiderzee, moest Pampus Amsterdam tegen de vijand te beschermen. Daarvoor had het eiland geschut dat wel 8 kilometer ver kon schieten. Ook laat Bart het mistklokhuisje zien aan Margreet, dat vroeger werd gebruikt om naderende schepen in de mist te waarschuwen. In het fort is te zien waar het eten voor de soldaten werd gekookt en waar het drinkwater werd gezuiverd en opgeslagen.

Een man en een vrouw staan samen in de droge fortgracht van Pampus.

Een zelfvoorzienend forteiland

In tijden van oorlog kon Pampus onafhankelijk van de wal opereren. Het forteiland streeft dit ook vandaag de dag na. Met een speciale drinkwatertank, het opwekken van eigen energie, een biovergister en een speciale moestuin komt de zelfstandigheid steeds dichterbij. 

Een betonnen forteiland gelegen in het water van het IJmeer, gefotografeerd vanuit de lucht. Bovenop het fort wappert de Nederlandse vlag.

Meer afleveringen en informatie

Ben je benieuwd naar de andere afleveringen van Langs de Hollandse Waterlinies? Ze zijn te vinden op deze pagina!

Langs de Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de regionale omroepen NHRTV UtrechtOmroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse RijnlandenHoogheemraadschap Hollands NoorderkwartierWaterschap Amstel, Gooi en VechtWaterschap RivierenlandProvincie Noord-HollandProvincie UtrechtProvincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.