Duik de geschiedenis in

Langs de Hollandse Waterlinies: er komt steeds meer leven op de forten!

| Eva Bleeker

In de twaalfdelige tv-serie Langs de Hollandse Waterlinies word je meegenomen door het prachtige en bijzondere gebied van de Hollandse Waterlinies. Ga je mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden? In de twaalfde aflevering is er aandacht voor nieuw leven op de forten. 

Let op: deze aflevering beschikt niet over ondertiteling of audiodescriptie. Ben je slechthorend, doof, slechtziend of blind? In de tekst hieronder hebben we uitgelegd waar de aflevering over gaat. 

Logeren nabij vindingrijkheid in de waterlinies

In het meest zuidelijke puntje van de Hollandse Waterlinies bezoekt Margreet de Papsluis in het riviertje Bakkerskil, dat door de unieke vorm en het aandrijvingssysteem naar twee kanten toe geopend kan worden door maar één persoon. De sluis werd verdedigd door Fort Bakkerskil, waar je nu heerlijk kunt overnachten in de Bed and Breakfast. Marco van Beek, die het fort uitbaat, laat aan Margreet zien hoe het fort er nu vanbinnen uitziet. 

Een vrouw staat bovenop een houten sluis met een fiets.

Wonen waar soldaten sliepen

Daarna vervolgt Margreet haar weg naar het gebied tussen Krommenie en Uitgeest. Hier ligt Fort K'IJK, dat niet alleen te bezoeken is, maar ook bewoond is door 21 jongeren met autisme. Zij leren hier om zelfstandig te kunnen gaan wonen. Het fort en het theehuis is 4 dagen per week te bezoeken en rond het fort is een uitgebreid leefgebied voor allerlei dieren. 

Een betonnen fort overgroeid met gras, gefotografeerd vanuit de lucht.

Hoe geef je een fort een tweede leven?

Hoe moeilijk is het om een gebouw als een fort een tweede leven te geven? Die vraag stelt Margreet aan Frank Bart, de initiatiefnemer en eigenaar van Fort Resort Beemster. Na 28 jaar leegstand vroeg de provincie Noord-Holland aan hem om het fort een nieuwe bestemming te geven. Vanaf het begin zag Frank in het fort een bestemming als wellnessresort, maar veel mensen verklaarden hem voor gek. Toch lukte het hem, na jaren van procedures en veertien maanden verbouwen. Na een pittige eerste tijd weten vele mensen het fort te vinden.  

Een man en een vrouw lopen samen over een brug bij een fort.

Meer afleveringen en informatie

Ben je benieuwd naar de andere afleveringen van Langs de Hollandse Waterlinies? Ze zijn te vinden op deze pagina!

Langs de Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de regionale omroepen NHRTV UtrechtOmroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse RijnlandenHoogheemraadschap Hollands NoorderkwartierWaterschap Amstel, Gooi en VechtWaterschap RivierenlandProvincie Noord-HollandProvincie UtrechtProvincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.