Duik de geschiedenis in

Langs de Hollandse Waterlinies: forten groeien uit tot innovatieve broedplaatsen

In de twaalfdelige tv-serie Langs de Hollandse Waterlinies word je meegenomen door het prachtige en bijzondere gebied van de Hollandse Waterlinies. Ga je mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden? In de elfde aflevering is er speciale aandacht voor innovaties op de forten. 

Let op: deze aflevering beschikt niet over ondertiteling of audiodescriptie. Ben je slechthorend, doof, slechtziend of blind? In de tekst hieronder hebben we uitgelegd waar de aflevering over gaat. 

relaxen waar vroeger soldaten gelegerd waren

In deze aflevering gaat presentatrice Margreet eerst op bezoek bij het Fort aan de Nekkerweg, onderdeel van de Stelling van Amsterdam én gelegen in een ander werelderfgoed: droogmakerij de Beemster. Dit fort is in 2011 in gebruik genomen als wellnesscentrum en hotel. Eigenaar Frank Bart legt uit hoe het in zijn werk is gegaan. De buitenkant van het fort is intact gebleven, maar vanbinnen is er een hoop veranderd. Er werd een groot stuk van het fort afgegraven en een gat gezaagd in de dikke betonnen wand. Hier kun je nu heerlijk relaxen in de sauna of buiten zwemmen. 

Een vrouw ligt ontspannen in een zwembad in een fort.

Water uit de gracht verwarmt het fort

Daarna vervolgt Margreet haar weg naar Fort Honswijk op het eiland van Schalkwijk. Dit fort is net helemaal gerestaureerd en is klaar voor een nieuwe bestemming. Johan van der Gun van de Stichting Honswijk-Everdingen vertelt van alles over de duurzame restauraties aan het fort, zoals vloerverwarming, ledverlichting en een aquathermie-installatie. Deze apparatuur warmt de ruimtes op met behulp van de temperatuur van het water van de gracht rond het fort. Melissa van der Lingen van de organisatie Nachtfort vertelt hoe dit nieuw verbouwde fort in de toekomst wordt ingezet als broedplaats voor makers.

Een doorgang in een fort tussen het torenfort en de poterne.

Meer afleveringen en informatie

Ben je benieuwd naar de andere afleveringen van Langs de Hollandse Waterlinies? Ze zijn te vinden op deze pagina!

Langs de Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de regionale omroepen NHRTV UtrechtOmroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse RijnlandenHoogheemraadschap Hollands NoorderkwartierWaterschap Amstel, Gooi en VechtWaterschap RivierenlandProvincie Noord-HollandProvincie UtrechtProvincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.