Duik de geschiedenis in

Langs de Hollandse Waterlinies: Hoe forten herleven

| Eva Bleeker

In de twaalfdelige tv-serie Langs de Hollandse Waterlinies word je meegenomen door het prachtige en bijzondere gebied van de Hollandse Waterlinies. Ga je mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden? In aflevering zes kom je te weten hoe steeds meer forten vandaag de dag een mooie nieuwe bestemming hebben gekregen. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Verborgen schatten ontwikkelen

In deze aflevering brengt Margreet een bezoek aan het Fort van Hoofddorp. Hier spreekt ze initiatiefnemer Femme Hammer die dit oude stellingfort wilde teruggeven aan de Hoofddorpers. Vandaag de dag kunnen bezoekers er eten in het restaurant, genieten van voorstellingen, is er ruimte voor zangles en exposties. Daarna vervolgt Margreet haar weg naar het Fort bij Kudelstaart. Hier laat ontwikkelaar Martijn de Liefde haar zien dat het verwezenlijken van een droom op een fort niet altijd vanzelf gaat. Naast veel tijd en geld zijn passie en liefde onontbeerlijk, aldus Martijn. 

Twee vrouwen staan op een open plek in een fort. Ze zijn omgeven door een prachtig bloeiende bloementuin.

In GeoFort de toekomst beleven

Tenslotte brengt Margreet een bezoek aan GeoFort in Herwijnen. In dit fort kunnen kinderen in aanraking komen met belangrijke onderwerpen die de toekomst van onze aarde zullen bepalen, zoals voedsel, stikstof en biodiversiteit. Zo heeft Willemijn Simon van Leeuwen haar droom waargemaakt.

Twee vrouwen komen de bakstenen gang van een fort uitgelopen naar buiten. Achter de vrouwen zie je hoe het fort bekleed is met aarde en overgroeid met gras.

Ben je benieuwd naar de andere afleveringen van Langs de Hollandse Waterlinies? Ze zijn te vinden op deze pagina!

Langs de Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de regionale omroepen NH, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Rivierenland, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.