Duik de geschiedenis in

Langs de Hollandse Waterlinies: modern natuurbeheer

| Eva Bleeker

In de twaalfdelige tv-serie Langs de Hollandse Waterlinies word je meegenomen door het prachtige en bijzondere gebied van de Hollandse Waterlinies. Ga je mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden? In deze aflevering kom je te weten hoe de natuur op de forten zo wordt beheerd, dat bijzondere planten en dieren er hun thuis vinden. 

Let op: deze aflevering beschikt niet over ondertiteling of audiodescriptie. Ben je slechthorend, doof, slechtziend of blind? In de tekst hieronder hebben we uitgelegd waar de aflevering over gaat. 

Soldaten hebben de natuur geholpen

Margreet van Gils begint haar bezoek deze aflevering aan het Fort Rijnauwen. Hier wordt ze ontvangen door Tineke, Harlaar, boswachter bij Staatsbosbeheer. Zij laat aan de presentatrice zien hoe de erfenis van de soldaten die vroeger op het fort gelegerd waren, nu nog steeds van pas komt. Zo kunnen er speciale planten groeien omdat de militairen ooit zijn begonnen met maaien en vinden dassen en vossen onderdak in oude oefenobjecten. Binnen in het fort is het een ideaal overwinteringsplekje voor de vele vleermuizen op het fort.

Twee vrouwen staan buiten bij een bakstenen fort.

inundatiegebied met een nieuw doel

Na haar bezoek aan heet Fort bij Rijnauwen vervolgt Margreet haar weg naar het Fort bij Krommeniedijk, Fort K'IJK. Hier ontmoet ze Jeroen Engelhart van Landschap Noord-Holland. Het gebied rond het fort wordt ieder voorjaar onder water gezet en biedt zo een voedingsbodem aan weidevogels als de Grutto, de Kievit en de Tureluur. Als het water vervolgens weer zakt, hebben de pasgeboren jonge vogels in hetzelfde gebied beschutting en voldoende voedsel.

Boswachter Jeroen Engelhart en Margreet van Gils

Meer afleveringen en informatie

Ben je benieuwd naar de andere afleveringen van Langs de Hollandse Waterlinies? Ze zijn te vinden op deze pagina!

Langs de Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de regionale omroepen NH, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Rivierenland, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.