Duik de geschiedenis in

Langs de Hollandse Waterlinies: Vestingen

| Eva Bleeker

In de twaalfdelige tv-serie Langs de Hollandse Waterlinies word je meegenomen door het prachtige en bijzondere gebied van de Hollandse Waterlinies. Ga je mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden? In de tiende aflevering is er speciale aandacht voor de vestingen. Deze superstrategische plekken namen een bijzondere rol in in de Hollandse Waterlinies.

Let op: deze aflevering beschikt niet over ondertiteling of audiodescriptie. Ben je slechthorend, doof, slechtziend of blind? In de tekst hieronder hebben we uitgelegd waar de aflevering over gaat. 

Sleutelplek in verschillende linies

In deze aflevering gaat Margreet op pad met Guus Kroon, een Muidense stadsgids. Hij vertelt haar waarom Muiden strategisch zo belangrijk was dat het een vesting moest worden. Muiden was namelijk een voorpost van Amsterdam, die de hoofdstad beschermde. Ook lag de stad aan de Zuiderzee én had deze een belangrijke positie aan de rivier de Vecht. Elke 100 jaar werd Muiden aangepast aan de modernere verdedigingstechnieken van die tijd. Ook maakte de vesting deel uit van veel verschillende verdedigingslinies in de loop der jaren: van de Utrechtse waterlinie tot de Oude Hollandse Waterlinie en van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot de Stelling van Amsterdam.

Vier mensen zitten samen op een bootje. Op de achtergrond zijn zeilboten te zien. Ze dragen allemaal een reddingsvest. Een van de mensen aan boord heeft een installatie vast op geluid op te nemen.

Waar rivieren elkaar ontmoeten

Daarna vervolgt Margreet haar weg naar het zuiden van Nederland en strijkt ze neer bij Slot Loevestein. Hier komt ze te weten dat dit kasteel - ook een vesting - al veel ouder is dan Hugo de Groot en zijn beroemde boekenkist. Ook hier speelt een strategische ligging weer een belangrijke rol: de rivieren de Maas en de Waal ontmoeten elkaar vlakbij het slot. Samen met de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem vormde Loevestein een vestingdriehoek die het sluitstuk vormde van de Hollandse Waterlinies. Als de aanval over het water zou komen, kon deze van alle kanten van de rivieren worden gestopt. Op deze plekken aan de rivier is de invloed van het getij nog te merken. Bij storm op zee worden de coupures in de vestingen gesloten, vertelt Jelmer Krom, communicatieadviseur van Waterschap Rivierenland. Hij laat Margreet ook zien hoe de bijzondere 'stenen beer' precies werkt.

Margreet van Gils en Jelmer Krom in Woudrichem

Meer afleveringen en informatie

Ben je benieuwd naar de andere afleveringen van Langs de Hollandse Waterlinies? Ze zijn te vinden op deze pagina!

Langs de Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de regionale omroepen NHRTV UtrechtOmroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse RijnlandenHoogheemraadschap Hollands NoorderkwartierWaterschap Amstel, Gooi en VechtWaterschap RivierenlandProvincie Noord-HollandProvincie UtrechtProvincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.