Duik de geschiedenis in

Studenten kweken fortenthee op Fort K'ijk

| Eva Bleeker

Sinds donderdagmiddag 28 oktober kunnen bezoekers van Fort K'IJK genieten van een speciaal kopje fortenthee, geoogst in de kruidentuin van het fort, die K'IJKtuin wordt genoemd.

Prijswinnende tuin

De kruidentuin begon drie jaar geleden op initiatief van studenten van de opleiding Vonk uit Hoorn. Zij hebben de tuin bedacht, aangelegd en onderhouden in het kader van het vierjarige programma Biodivers Perspectief. In dit programma is onderzocht hoe de biodiversiteit rond Fort K'IJK kon worden verbeterd en ingezet als verdienmodel. Dat leverde de K'IJKtuin op. De K'IJKtuin is de Noord-Hollandse deelnemer van het landelijke project Land&Hand van Ketter&Co. Dit makerscollectief heeft met Land&Hand de New European Bauhaus Prize in de wacht gesleept. 

Van thee naar Kefir

Wil je de fortenthee met inheemse kruiden uit de K'IJKtuin proeven? Voorlopig is deze alleen te koop als kopje thee in het theehuis van Fort K'IJK. Bekijk hier de openingstijden van het fort. Het is nog niet mogelijk om een pakje thee te kopen, daarvoor is te tuin nog te klein. Wie weet is het binnenkort mogelijk om een tweede drankje uit de kruidentuin te proeven: Kefir. Twee studenten van het project gaan de toepassing hiervan onderzoeken.