Duik de geschiedenis in

Zonnige derde editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam

| Eva Bleeker

Op zondag 11 juni startten 1.250 deelnemers in Uitgeest en Uithoorn aan een sportieve wielertocht van 65, 120 of 170 kilometer. Hierbij verkenden ze het zonnige en groene waterlinielandschap van de Stelling van Amsterdam. De sportievelingen die de 170 kilometer fietsten, kwamen langs alle 46 forten die de Stelling rijk is. Voor natuurorganisatie Landschap Noord-Holland, het goede doel van het evenement, werd het mooie bedrag van €1.178,- opgehaald. 

Historie en duurzaamheid hand in hand

Tijdens de mooie routes door de natuur en langs historische parels passeerden de fietsfanaten ook verzorgingsposten die werden bemand door vrijwilligers van Le Champion. Vier van deze posten waren te vinden op een fort. Na een verkoelend drankje en iets lekkers in de schaduw konden de deelnemers hun tocht vervolgen. Bij de finish ontvingen de fietsers een unieke houten medaille. Door vooraf aan de deelnemers te vragen of zij wel of geen medaille wilden krijgen, werden er geen grondstoffen verspild. Ook het gebruik van single-use plastic werd zoveel mogelijk beperkt, om het evenement duurzamer te maken. 

Een wielrenner rijdt op een moderne fietsbrug.

Fietsen voor de vogels

Voor het derde jaar op rij was natuurorganisatie Landschap Noord-Holland het goede doel van de Ronde van de Stelling van Amsterdam. Dankzij de vrijwillige donaties van de deelnemers kon een cheque van €1.178,- worden uitgereikt. Dit gebeurde bij Fort aan den Ham in Uitgeest. zo'n vijf kilometer verderop ligt de natuuroase rondom Fort aan de Sint Aagendijk. Dit gebied is aantrekkelijk voor vogels, maar er groeit nu zoveel riet dat de dieren er niet meer naar voedsel kunnen zoeken. Landschap Noord-Holland gaat het geld inzetten om het gebied weer veilig en voedselrijk te maken voor de vogels. 

Een vrouw in een rode wielrenoutfit op een wielrenfiets. Op de achtergrond een betonnen fort en groene omgeving.

Ben je enthousiast geworden en wil je volgend jaar ook meefietsen met de Ronde van de Stelling van Amsterdam? Het evenement vindt dan plaats op 2 juni 2024. De inschrijving start in januari van dat jaar. Houd de website van Le Champion in de gaten voor deze en andere sportevenementen.

 

Bron: Le Champion