Duik de geschiedenis in

Langs de Hollandse Waterlinies: het soldatenleven

| Eva Bleeker

In de twaalfdelige tv-serie Langs de Hollandse Waterlinies word je meegenomen door het prachtige en bijzondere gebied van de Hollandse Waterlinies. Ga je mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden? In deze aflevering is er speciale aandacht voor het leven van de soldaten die op de forten gelegerd waren. Hoe was het leven daar?

Let op: deze aflevering beschikt niet over ondertiteling of audiodescriptie. Ben je slechthorend, doof, slechtziend of blind? In de tekst hieronder hebben we uitgelegd waar de aflevering over gaat. 

Fort bij Edam: wachten op de vijand

In deze aflevering brengt presentatrice Margreet van Gils een bezoek aan het Fort bij Edam, dat door vrijwilligers zoveel mogelijk is ingericht zoals het vroeger was. Dit fort verdedigde vroeger de zeesluis. Vrijwilliger Hein Hoogendoorn laat aan Margreet zien hoe soldaten vanuit een kazemat op de vijand konden schieten, hoe ze op de uitkijk stonden, wat ze aten en wat er zoal gebeurde op een fort. Ook ziet ze hoe een waterfilteringssysteem op het dak van het fort ervoor zorgde dat de regen drinkbaar werd. 

Een man en een vrouw staan samen gebogen over een model van een mitrailleur in een fort.

Fort Everdingen: gefilterd water krijgt een nieuw doel

Daarna vervolgt Margreet haar weg naar Fort Everdingen. Ook hier werd het dak van het torenfort gebruikt als filterbed om regenwater drinkbaar te maken. Vandaag de dag wordt het water nog steeds gebruikt voor een wel heel bijzonder doel: het brouwen van bier. 

Een man en een vrouw lopen door de rondgang rond een torenfort.

Afleveringen en meer informatie

Ben je benieuwd naar de andere afleveringen van Langs de Hollandse Waterlinies? Ze zijn te vinden op deze pagina!

Langs de Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de regionale omroepen NH, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Rivierenland, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.