Duik de geschiedenis in

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

| Eva Bleeker

In het weekend van 6 t/m 8 oktober 2023 vindt de verde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten plaats. Op unieke locaties in de natuur, waaronder 3 forten van de Hollandse Waterlinies, komt muziekaal natuurtalent tot bloei. Maak je agenda vrij voor deze concerten waarbij je klassieke muziek tot in alle vezels van je lichaam kunt beleven! 

Concerten op vrijdag 6 oktober

Droom weg bij de prachtige harp- en altvioolklanken van het Doppler Duo op Fort Nieuwersluis. De kracht van altvioliste Rinde Ylidiz en harpiste MIchelle Verheggen zit in de veranderlijkheid van het geluid dat ontstaat door de combinatie van frequenties van de twee instrumenten. De boventonen van de altviool passen mooi bij het warme geluid van de harp. Soms versmelten de klanken van de instrumenten zo met elkaar dat niet meer thuis te brengen is welk instrument je precies hoort. 

Houd je meer van groovy ritmes? Kom dan naar het Plofhuis van Fort Uitermeer en waan je even in Latijns-Amerika tijdens de avontuurlijke improvisaties van het Chieko collective. Dit jonge,multiculturele collectief speelt originele composities geïnspireerd door jazz, klassiek impressionisme en Latijns-Amerikaanse muziek. De groep bestaat uit multi-getalenteerde muziekanten en componisten die elk een unieke klank en persoonlijkheid geven aan hun improvisaties. 

Concerten op zaterdagmiddag 7 oktober

Op zaterdag 7 oktober kun je 's middags terecht op drie verschillende locaties in de Hollandse Waterlinies voor prachtige concerten:

Concerten op zaterdagavond 7 oktober

Op zaterdagavond 7 oktober kun je luisteren naar de volgende concerten:

  • De ritmische klanken en mysterieuze dynamieken van het Bang Percussion Trio klinken extra sfeervol in Fort Nigtevecht tussen 20:00 en 21:00 uur. De muzikanten spelen "Winterwoorden", een cyclus van acht gedichten van Thomas Hardy op muziek van Benjamin Britten en een liederencyclus van Francis Poulenc met poëzie van Paul Éluard. 
  • Beluister muziek van nu, uitgevoerd door het nieuwe ensemble T R O M P O in Fort Nieuwersluis van 20:00 tot 21:00 uur. Ze verleggen de grenzen van hun instrumenten en zoeken naar bijzondere, soms gekke klanken: klassiek ontmoet post-minimal, minimal music, ambient en modern klassiek.
  • In het stoere torenfort van Uitermeer klinkt van 20:00 tot 21:00 uur een stoere band: crossover-groep Brewed bestaat uit viool, cello, contrabas en gitaar. Alle bandladen schrijven muziek en nemen je door hun verschillende achtergronden mee in een breed scala aan muzikale brouwsels.

Zondag 8 oktober

Op zondag 8 oktober kun je genieten van de volgende concerten:

  • Giulio Greci (viool) en Stefano Bruno (cello) spelen, na het individueel winnen van het Grachtenfestival, sinds kort samen. Hun virtuoze en flamboyante spel wordt begeleid door Dmitri Ferschtman op piano. Het duo is van 11:00 tot 12:00 te beluisteren bij Fort Uitermeer.
  • Het Felix Quartet, dat elkaar tijdens de lockdownperiode vond in hun liefde voor kamermuziek, brengt een programma met muziek van Ludwig van Beethoven en een strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj. Het kwartet treedt van 13:00 tot 16:00 uur op Fort Nigtevecht.
  • Violiste Ruña 't Hart is een veelzijdig muzikante op zowel de moderne - als de barokviool. Laat je tussen 13:00 en 14:00 uur of tussen 15:00 en 16:00 uur meevoeren door oude- en Argentijnse muziek op Fort Nieuwersluis. 
  • Violiste Merel Vercammen en saxofonist Ties Mellema spelen een bijzonder programma waarbij de luisteraar meegenomen wordt langs ideeën over natuur, wetenschap, cultuur, politiek en hybride vormen die daartussenin zitten. Van 13:00 uur tot 14:00 uur en van 15:00 uur tot 16:00 uur zijn zij te beluisteren op Fort Uitermeer.

In totaal vinden wel 61 prachtige concerten plaats op diverse locaties van Natuurmonumenten. Bekijk hier het volledige aanbod.

Bronnen: Forten.nl en Natuurmonumenten.nl.