Duik de geschiedenis in

Open Monumentendag 2023: bezoek een fort!

| Eva Bleeker

Op zaterdag 9 en zondag 10 september vindt de 37ste editie van Open Monumentendag plaats en openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek. Ook veel locaties in de Hollandse Waterlinies zijn te bezoeken. Beleef de verhalen en schoonheid van de monumenten van de waterlinies.

Thema 2023: Levend Erfgoed

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar 'Levend Erfgoed'. Hiermee wordt gevierd dat het in 2023 twintig jaar geleden is dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Erfgoed is gesloten. Levend Erfgoed is het immateriële erfgoed: culturele gebruiken, tradities en ambachtendie steeds worden doorgegeven. Bijvoorbeeld het molenaarsambacht, bloemencorso's, fanfares en het bakken van poffertjes. Het thema Levend Erfgoed zal tijdens het weekend van Open Monumentendag extra aandacht krijgen in en om de opengestelde monumenten.

Bekijk de website van Open Monumentendag

Fortenfestival

Het Open Monumentenweekend valt samen met het Fortenfestival van 2 tot en met 10 september. Tijdens dit evenement kun je diverse forten in Nederland op allerlei verschillende manieren beleven. Ga mee op een boeiende rondleiding, bezoek één van de vele musea, bekijk een film in de buitenlucht met een fort als decor of kom lekker genieten van een hapje en een drankje op een fortterras: het kan allemaal! 

Lees meer over het fortenfestival